LIFESTYLE

Dronovima šalju hranu povratnicima blizu Fukušime

Avaz.ba

1.11.2017

Dronovi isporučuju hranu stanovnicima japanskog grada koji je opustošen poslije nuklearne katastrofe u Fukušimi, usljed ograničenog pristupa radnjama.

Mještanima je prošle godine dozvoljeno da se vrate u oblast Minamisome, ali se sada suočavaju sa otežanom nabavkom potrepština.

Operatori servisa za isporuku hrane uz pomoć dronova kažu da je ovo prvi takav servis u Japanu, prenio je BBC.

Uslugu su pokrenule kompanija za elektronsku trgovinu "Rakuten" i lanac samoposluga "Loson". Letjelice kreću prema gradu Minamisoma, u okrug Odaka, gdje žive uglavnom stariji ljudi.

Ovaj okrug djelimično se nalazi unutar kruga od 20 kilometara oko elektrane "Fukušima Daići", koja je razorena zemljotresom i cunamijem 2011. godine. LJudi su tada morali da napuste svoje domove zbog bojazni od radijacije.

Vlada Japana ukinula je naređenje o evakuaciji za Minamisonu u oktobru prošle godine i dozvolila mještanima da se vrate u to područje poslije sprovođenja dekontaminacije.

Kupci mogu da naruče hranu i ostale potrepštine za domaćinstva, što im šalje obližnja "Losonova" radnja. Dron može da ponese do dva kilograma robe u jednom letu. Ova usluga biće testirana u narednih šest mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.