LIFESTYLE

Slijedeći put kada budete kuhali pastu, obavezno sipajte so zbog ovog važnog razloga

Avaz.ba

3.11.2017

Često dodajemo so u vodu koju pripremamo za kuhanje riže ili paste i za to postoji valjan razlog.

Naime, dodavanjem soli u vodu prije kuhanja hrane u njoj povećavamo sposobnost receptora na jeziku koji su zaduženi za osjećaj okusa.

Još jedan razlog zašto dodajemo so u vodu jeste taj što podiže nivo temperature na kojoj voda ključa pa je ona toplija kada u nju sipate pastu ili rižu. Tako to funkcioniše u teoriji, ali praksa pokazuje drugačije.

Kako biste podigli za dva stepena temperaturu vode, u jedan litar tečnosti trebate da dodate 230 grama soli što je previše. 

Slana voda brže proključa, a kako biste testirali kako ovo funkcioniše stavite dvije džezve vode na ringlu – jednu sa običnom vodom i jednu sa slanom. Ako slana voda ključa na većoj temperaturi, kako onda brže proključa od obične? Zato što joj smanjuje vrijeme za koje se podiže temperatura vode.

Ipak, većina ljudi dodaje so u vodu nakon što ona proključa. I ovo je pametan potez jer metalni sudovi koroziraju u kontaktu sa slanom vodom. Tako su oni izloženi kontaktu kraći vremenski period i time manje koroziraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.