LIFESTYLE

Zanimljiva teorija otkriva da je Džek mogao da preživi potonuće Titanika

Avaz.ba

7.11.2017

Učenice jedne australijske srednje škole tvrde da su uspjele da dokažu da su i Džek i Rouz u Titaniku mogli da prežive da su se sjetili jedne vrlo jednostavne stvari.

Abigejl Viks, Kristi Zeng i Džulija Damato su pomoću matematičke formule otkrile da su Džek (kojeg je igrao Leonadro Dikaprio) i Rouz (koju je utjelovila Kejt Vinslet) trebalo samo da svoje prsluke za spasavanje stave ispod drvenih vrata i tako na njima plutaju zajedno dok ne stigne pomoć, piše Adelaide Nau.

Na ideju za istraživanje došla je Kristi nakon što je pogledala film ”Titanik” i zapitala se kako je Džek mogao povećati svoje šanse za preživljavanje. Za svoje otkriće dobile su i priznanje.

- Gledale smo koliko bi se plovnost vrata promijenila s obzirom na broj osoba na njima. Vršile smo razne testove i eksperimente i istraživale razne materijale i njihovu sposobnost plutanja, uzevši u obzir one koji su bili u upotrebi u vrijeme u kojem je Titanik plovio, - objasnile su djevojke koje su oduševile svoje školske kolege, ali i profesore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.