LIFESTYLE

Najluđi nadgrobni spomenik u Srbiji: Prva žena Rada izdala me, bila je velika zla ku*va!

Alo

Avaz.ba

9.11.2017

Svjedoci smo da se na grobljima pojavljuje sve veći broj "modernih" spomenika na kojima su uklesane čudne poruke. 

Mnogi se trude da za preminule naprave nadgrobni spomenik koji je karakterističan njihovom liku i djelu, piše Alo.rs.

Takav je i jedan spomenik u Varvarinu.

Pavić Milisava-Života "sam sebi za života podigao je svoj vječni dom, i ženi koja 'se sahrani' do njega".

Uz brojne pravopisne greške i bez znaka interpunkcije riješio je da preko spomenika baci kletvu na one koji žele da rasprodaju i kupe njegovu imovinu, a bez njegove dozvole.

Poruke sa njegovih spomenika prenosimo u cjelini bez lektorisanja.

"Ova spomen ploča iz dvorišta kod kuće prebačena ovde tako da kuću i dvorište može da proda koj me čuva i sahrani može da proda i Bolinu njivu ako je zaživota neprodam jer nije prokleto moja kćerka može da proda materinu njivu i njivče ispod ukoliko treba da se liječi druge njive moje i kćerkine sa njenim placem nemože da se proda bez mog odobrenja dok postoji svijet proklet bio onaj koji proda i kupi porijeklo mu se zatrelo. Čoba premješten 2008", piše na spomeniku pokojnog Pavića, koji je inspekcija naredila da premjesti iz dvorišta kuće u kojoj je živio.

Na spomeniku koji je izgrađen na Varvarinskom groblju piše sljedeće.

"Hvala deda Čedi i baba Zorki dobri bili i kćerku mi čuvali kćerko prema meni nemaš obaveze ni za života ni poslije smrti moje kada umrem harmonikaš da svira i pjeva narodnu muziku. Brat snaha zet svijeću da mi nepale nežale plač bez naricanja večere ne davati jela na groblje ne donositi jedan pop pjevačko društvo ne 50 zvona u 5 crkve. Prva žena Rada izdalame i bila velika zla ku*va. Žena je naj........... na svijetu", piše na nadgrobnom spomeniku ali čini se da je u posljednjoj rečenici poželio da pošalje zagonetnu poruku, u potpisu Ludi Čoba Šnjajder.

Sa strane spomenika uklesano je da je Ludi Čoba Šnjajder robijao od 1963. do 1974. godine, a to je ovjekovečio vertikalnim slovima "razbojnik". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.