LIFESTYLE

Zavirite u posljednju fabriku kaseta koja radi punom parom

( Printscreen)

Avaz.ba

10.11.2017

Uprkos napretku tehnologije i povećanju potrošnje digitalnih medija, u američkoj državi Misuri još uvijek uspješno posluje Nacionalna audio kompanija – posljednja fabrika kaseta!

Iako je prošlo skoro 20 godina otkad su zamijenjene CD-ovima, prema riječima generalnog direktora Stiva Stepa (Steve), kasete se proizvode više nego ikada.

Kompanija posluje od šezdesetih, a kada su kasete izašle iz upotrebe, njihova se proizvodnja svodila na samo specijalne narudžbine.

Tako je bilo do 2014. godine, kada je iz fabrike izašlo deset miliona kaseta, da bi se taj broj za trećinu povećao u 2015. i za još mnogo više u 2016.!

- Bili smo previše tvrdoglavi da bismo prestali sa proizvodnjom. Sada pravimo više audio kaseta nego što smo ikada pravili - kaže Stiv.

Step kaže da je uvećanju posla njegove kompanije najviše doprinio “retro pokret”.

- Dok držite kasetu u rukama, ne možete, a da ne osjetite nostalgiju - dodaje.

NAC sarađuje s velikim izdavačima kao što su Sony i Univerzal, ali ima i manje ugovore s nezavisnim bendovima koji, prema Stepovim riječima, žele “topao analogni zvuk”.

Robert Koverston (Coverstone), glavni tehničar u fabrici, kaže da su nove generacije otkrile kasete i da su im se dopale.

- Nema sumnje da se kasete vraćaju - tvrdi, dodajući da su se od 2014. godine do danas svi značajniji svjetski mediji javili sa zahtjevom za saradnju.

( Printscreen)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.