LIFESTYLE

Naučnici tvrde: Horor filmovi tope kalorije

( Ilustracija)

Avaz.ba

10.11.2017

Ako vam nije problem da vježbate, ali su vaša prava strast filmovi, imamo dobru vijest za vas. Novo istraživanje univerziteta Vestminister je došlo do saznanja da se tokom gledanja horor filmova troši jedna količina kalorija kao tokom kratkog džogiranja ili pola sata brzog hoda.

Naravno, pod uslovom da su vam filmovi stvarno strašni.

Istraživači su pažljivo mjerili rad srca i disanje kod učesnika eksperimenta koji su gledali horor filmove. Izračunali su da su oni koji su izdržali 90 minuta filma izgubili u prosjeku 113 kalorija. Štaviše, što je film bio strašniji, to je efekat bio veći, pa je najviše kalorija potrošeno tokom gledanja Kjubrikovog remek djela “Isijavanje”, a potom horora “Ajkula” i “Istjerivač đavola”.

Filmovi sa iznenadnim scenama su bili posebno efikasni, budući da tokom njih naglo raste puls gledaoca, dolazi do većeg lučenja adrenalina, što izaziva ubrzanje metabolizma i smanjenje apetita.

Istraživači su svoje rezultate sumirali na listi koja pokazuje koliko se u prosjeku troši kalorija tokom gledanja nekih od najpopularnijih horor filmova svih vremena.

Pogledajte kako ona izgleda.

Isijavanje: 184 kalorija

Ajkula: 161 kalorija

Istjerivač đavola: 158 kalorija

Osmi putnik: 152 kalorije

Slagalica strave: 133 kalorija

Strava u Ulici brestova: 118 kalorija

Paranormalna aktivnost: 111 kalorija

Teksaški masakr motornom testerom: 107 kalorija

Projekat: Vještica iz Blera: 105 kalorija

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.