LIFESTYLE

Ljudi su u strahu: Ventilatori misteriozno ubijaju mještane?

Avaz.ba

14.11.2017

Tajlanđanin Sobthawee Boonkua (44) otišao je u kuću svojih rođaka brinuti se o teško bolesnoj majci i odlučio prespavati. U strahu kako se neće moći dobro naspavati u zagušljivoj sobi na visokoj temperaturi odlučio je spavati na podu i upaliti čak tri ventilatora kako bi imao zraka. 

Nažalost, 44-godišnjak nije u svoj naizgled dobar plan uračunao nagli pad temperature koji se dogodi preko noći. Niska temperatura i još tri ventilatora uzrokovali su probleme u prilagođavanju organizma. 

Sljedeće jutro rodbina ga je pronašla mrtvog, a uzrok smrti bila je hipotermija - stanje u kojem tijelo gubi temperaturu brže nego li ju može proizvesti.

Njegova bizarna smrt šokirala je javnost te potaknula rasprave o mogućnosti hipotermije uzrokovane ventilatorima u zatvorenom prostoru.

Međutim, to nije prvi slučaj ovakve bizarne smrti - zabilježeno ih je već nekoliko upravo uzrokovanih hipotermijom zbog prejakog hlađenja zatvorenog prostora u Koreji.

Naučnici i dalje ne mogu dokazati jesu li ventilatori doista smrtonosni, no mnogo Koreanaca vjeruje toj teoriji i radije ne spavaju s upaljenim hlađenjem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.