LIFESTYLE

PMS je mit, žene nam lažu cijelo vrijeme, vi se ne osjećate loše, tvrdi naučnik

Avaz.ba

17.11.2017

Predmenstrualni sindrom pogodi svaku ženu, barem nekad u životu. 

Pogođene žene mogu patiti od kombinacije naglih promjena raspoloženja, nadutosti, boli u dojkama i/ili smanjenog seksualnog nagona. Neke zdravstvene službe tvrde kako čak jedna od 20 žena ima toliko izražene simptome da će ih oni spriječiti u izvršavanju svakodnevnih zadataka.

Ipak, javila se jedna ženska psihologinja koja tvrdi da je sve to mit, uz objašnjenje da je PMS samo način na koji se moderne žene muče sa svojim životima. Robin Stajn DeLuka (Robyn Stein DeLuca) vjeruje da su žene zadojene lažima iz knjiga, magazina i medicinke industrije.

- Mi prihvatamo tu ideju da je naše tijelo neispravno. A vjerovatnije je da se žene osjećaju pretrpane svim - objasnila je psihologinja. 

Prema njoj, mnogi simptomi tzv. PMS-a su vjerovatno znakovi da se žene previše forsiraju. A PMS koriste kao izgovor da nakratko pobjegnu iz te robije.  U svojoj provokativnoj knjizi The Hormone Myth: How Junk Science, Gender Politics And Lies About PMS Keep Women Down, umanjuje utjecaj hormona. Autorica priznaje da hormoni mogu uzrokovati neugodne simptome, ipak tvrdi da oni ne mogu toliko sprječavati normalno funkcioniranje. Dodala je da se svi osjećaju tako ponekad, piše The Independent.

S njenom teorijom ne slaže se Džojs Harper (Joyce), profesorica s Univerziteta u Londonu. 

- Hormonalne promjene pogađaju naše raspoloženje i to nije mit. Oko 95 posto žena proživljava PMS u nekom periodu. Nije da se osjećamo 'zatrpano'. Uopće se ne slažem s tim da to pokazuje samo borbu modernih žena s tim da imaju i rade sve - kazala je Harper.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.