LIFESTYLE

Naučnici otkrili četiri vrste pijanaca

Avaz.ba

24.11.2017

Svima nam se dogodilo da smo s društvom izašli u grad i da smo svi popili jednako, ali svakoga je "uhvatilo" na drugačiji način.

Tako se jedan vaš prijatelj nekontrolisano kikoće; drugi priča smiješnu priču grupici nepoznatih djevojaka u kafiću; treći pokušava da se pobije sa obezbjeđenjem, dok četvrti ćaska s konobarom kao da nije maloprije eksirao pet žestokih pića.

Ako se pitate kako je to moguće, sve će vam razjasniti nauka.

Psiholozi s Kolumbije objavili su naučni rad u časopisu "Addiction Research & Theory", u kojem su objasnili da postoje tačno određeni načini kako biti pijan i da oni drugačije utiču na različite tipove ličnosti.

U njihovom istraživanju, u kojem su učestvovala 374 studenta, naučnici su povezali pop kulturu i književnost kako bi opisali četiri tipa "pijanaca".

1. Prvu i najveću grupu, tačnije oko čak 40 posto ljudi, čine Ernesti Hemingveji, koji su prozvani po piscu poznatom po tome što je mogao popiti ogromne količine viskija bez da se napije. Hemingveji ne pokazuju velike promjene ličnosti prelaskom iz trijeznog u pijano stanje.

2. Za razliku od njih, Meri Popins "pijanci" gotovo su savršeni na sve moguće načine nakon što popiju. Oni su i inače otvoreniji tipovi, koji - na neki način - nakon što nazdrave više puta, postanu samo još sretniji i ugodniji u društvu.

3. Nakon njih dolaze Luckasti profesori, koji su prozvani po akademiku čiju je promijenjenu ličnost prikazao Edi Marfi u istoimenom filmu. 

Oni su, kažu naučnici, prirodni introverti koji se riješe svih kočnica nakon što popiju, i pokažu svoju društveniju, šarolikiju stranu.

4. I na kraju, imamo Mr. Hidove: zle blizance koji izranjaju nakon nekoliko čašica. To su osobe koje, pod uticajem alkohola, postaju neodgovorne, manje inteligentne i zlonamjerne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.