LIFESTYLE

Prekrasna porodična priča: Ovako je bratu blizancu spasio život

Avaz.ba

25.11.2017

Frank Dufourmantele (33) gotovo je umro nakon što je pretrpio opekotine na gotovo 95 svoga tijela. Spašen je transplantacijom kože svog brata blizanca u operaciji koju su izveli francuski doktori.

Transplantacija iz genetski identičnog blizanca eliminiraju rizik da će tijelo primatelja odbaciti doniranu kožu ili organ. 

Dufourmanteleova nesreća dogodila se u septembru 2016. u sjevernoj Francuskoj. Prošao je desetak operacija, nakon čega su uslijedili mjeseci hospitalizacije i fizičke rehabilitacije.


Doktori nisu do sada javno raspravljali o ovom slučaju, piše The Local. 

Dufourmantele sada živi sa svojim partnericom i još uvijek prima intenzivnu terapiju, ali više ne osjeća jake bolove. U stanju je ponovno hodati, a desnom rukom, onom manje oštećenom, može pisati olovkom. Njegovo lice najmanje je stradalo u nesreći.


Raširili kožu u mašini 

Gotovo polovica kože Erica Dufourmantela uklonjena je i zatim ispružena u mašini kako bi pokrila veće oštećeno područje. 

- To je prvi put da je takva kožna transplantacija učinjena između blizanaca i to za 95 posto tijela - kazao je kirurg koji je vodio operaciju. 

Prethodni rekord bio je slučaj u kojem je izgorjelo oko 68 posto tijela žrtve.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.