Da li se budite nekada pet minuta prije nego što alarm zazvoni

Da li se budite nekada pet minuta prije nego što alarm zazvoni

Događa li vam se nekad da se probudite prije alarma? Ako vam se događa, to je dobar znak koji upućuje na to da je vaše tijelo uspostavilo zdrav ritam spavanja i buđenja. 

Dnevni ritam je ono što vam ujutro daje energiju, a navečer vas čini pospanima. Radi se o vašem unutrašnjem satu koji kontroliše dio hipotalamusa u mozgu koji se zove suprahijazmička jezgra i koji se prilično oslanja na vašu rutinu spavanja, piše Independent.

Ako svaku večer liježete u približno isto vrijeme vaše će se tijelo naviknuti na taj ritam. Također na ciklus spavanja utječu određeni proteini čiji porast ili pad u toku dana regulira krvni tlak i srčani ritam. Osim toga, utječu i na kognitivne sposobnosti čineći vas budnijima ili vas uspavljuju.

Ako se držite rutine vaše tijelo će otprilike u isto vrijeme početi podizati nivo tih proteina i pripremati se za buđenje otprilike sat vremena prije uobičajenog vremena kad se inače budite.

Zbog toga se povremeno događa da se probudite nekoliko minuta prije nego vam zazvoni alarm. Ako vam se pak dogodi da alarm prespavate jednostavno se niste dovoljno naspavali ili da se ne držite rutine. 

Buđenje u različito vrijeme može ozbiljno poremetiti vaš biološki sat što će učiniti da se osjećate manje odmornima.  

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

NA VRH