LIFESTYLE

U dvorištu nove kuće otkrila neoznačen otvor, iznenadila se kad je otkrila o čemu je riječ

Avaz.ba

29.11.2017

Britanka Lisa Kramps (Cramps) uselila se u svoj novi dom u engleskom gradiću Mitčeldinu i u dvorištu je pronašla neoznačeni otvor. Iako ga je mogla samo zatrpati, Lisu je zanimalo što se tamo krije pa je počela kopati i otkrila sklonište iz Drugog svjetskog rata, piše Metro.

Lokalni historičari smatraju da su sklonište vjerovatno napravili radnici obližnje kompanije, a napravili su i tablice za označavanje aviona, postavili reflektore i protuzračnu tehnologiju. Bili su zaposlenici kompanije British Acoustic Films koja se preselila iz Londona 1941. kako bi izbjegla kompaniju Blitz, a nova lokacija nalazila se tačno pokraj Lisina vrta.

Čini se da je sklonište napravljeno za više ljudi, jer se očito ne radi o skloništu predviđenom samo za jednu porodicu. Prema drugoj teoriji, bunkerom su koristili britanski vojnici. 

- Počeli smo ga iskopavati, bilo bi čudesno pokazati lokalnoj djeci ovaj djelić povijesti. Zaista želim da ovo bude dio zajednice i da pomogne djeci u učenju o Drugom svjetskom ratu, - ispričala je Lisa i dodala da je vrlo uzbuđena što je to pronašla u svojem vrtu. - Volim povijest Drugog svjetskog rata i moja misija je doznati zašto je točno ovaj bunker ovdje, - rekla je Lisa. Njezina nova kuća prije je pripadala starijem paru koji je ondje živio od 50-ih godina, no bunker je stariji. 

Njihov sin je kao dječak ušao u bunker s prijateljem i tamo pronašao bajunet i druge ostatke iz Drugog svjetskog rata: police sa šoljicama, posuđem i komadićima vrpce i tkanine koja je možda bila korištena za popravak odjeće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.