LIFESTYLE

Svaki šesti prodati automobil u 2025. bit će električni

Avaz.ba

4.12.2017

Za manje od jedne decenije, tržišno učešće električnih automobila u globalnoj prodaji novih vozila će dostići 16 posto.

Rezultati studije koju je objavio UBS, a prenosi Blumberg, također pokazuju da će polovinom naredne decenije globalna prodaja automobila na struju iznositi oko 16,5 miliona vozila godišnje i da će većina nositi oznaku kompanije Tesla. Inače, prethodna studija koju je također objavio UBS predviđala je da će godišnja prodaja elektroautomobila u svijetu 2015. godine iznositi 14,2 miliona vozila.

- Tranzicija ka električnim automobilima će se ubrzati, između ostalog, i zbog najavljene zabrane prodaje vozila sa dizel motorima širom Evrope - tvrdi analitičar UBS-a, Patrick Hummel.

- Osim toga, prodaja automobila na struju značajno će porasti i zahvaljujući očekivanom napretku na polju tehnologije pogonskih baterija, ali i zbog strožih zakona o emisiji štetnih gasova u Kini i Evropi - smatra on.

Hummel vjeruje da će električni automobilski bum predvoditi kompanija Tesla, a da će učešće vozila na električni pogon u ukupnoj prodaji novih automobila biti najveće na evropskom kontinentu (gotovo 30 posto).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.