LIFESTYLE

Ovo je deset država sa najvećim dugom po glavi stanovnika

Avaz.ba

7.12.2017

Nivoi državnog duga mogu biti teško razumljivi, vrlo često i dosadni. Naprimjer, informacija o dugu Portorika, koji je 74 milijardi dolara, je na naslovnim stranicama, dok dug SAD dostiže iznos od 20 biliona dolara i to se ne predstavlja kao velika stvar.

Kako to može imati smisla, i koga briga za sve ove stvari? Tekst u nastavku pokušava ovo objasniti na laički način.

Korišteni su brojevi i informacije iz Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o nacionalnom dugu po glavi stanovnika. Primijenjena je jedinostavna metrika.

Naprimjer, ako bi Amerikanci željeli da u potpunosti eliminišu svoj nacionalni dug, svaki građanin bi dugovao 61.539 dolara.

Kreirani su "krofna" - krugovi: što je veći krug, to je veći odnos duga po glavi stanovnika. Zatim je svaki kodiran određenom bojom kako bi odgovarali kliznoj skali koja prikazuje koliko je situacija ozbiljnja.

Tamnocrvena znači da je zemlja u ozbiljnim problemima sa više od 75.000 dolara duga po glavi stanovnika, dok plave zemlje imaju dug manji od 10.000 dolara po glavi stanovnika.

Upoređivati dugove zemalja, i njihova opterećenja istim, tako što će se uporediti dug po glavi stanovnika, najbolji je način upoređivanja iz nekoliko razloga.  To je zapravo kao upoređivanje jabuka sa jabukama.

Zbog toga SAD mogu ostvariti deficit od 63 milijarde dolara u oktobru – što se jedva može naći u novostima Reutersa, ali nedostajućih 900 miliona dolara za plaćanja duga Venecuele dovodi do toga da se cijela ekonomija ove zemlje suoči sa haosom.

Zato, upoređivati dug po glavi stanovika čini upoređivanje između zemalja poštenim.

Japan je u centru ovog grafikona, jer ta zemlja ima najveći dug po glavi stanovnika u svijetu, i iznosi 90.345 dolara. Ne postoji država na svijetu gdje prosječni ljudi godišnje troše toliko novca.

Irska je na drugom mjestu sa 62.687 dolara, a treće su SAD sa 61.539 dolara. To je skoro dvostruko više od prosječnog američkog poreznog obveznika za čitavu godinu.

Treba obratiti pažnju na jednu državu sa ovog grafikona, Kinu.

Kineska vlada uspjela je stvoriti ogromnu tendenciju ekonomskog rasta (koji možda tek od nedavno usporava), i ima samo 7.119 dolara javnog duga po glavi stanovnika.

Dalje, Kina je najviše naseljena zemlja na planeti. To je još uvijek nevjerovatan uspjeh s obzirom na to koliku je modernizaciju pretrpjela ova zemlja.

Brojevi po glavi stanovnika su uvijek odličan način upoređivanja različitih ekonomija iz cijelog svijeta. Nije bitno ko ste – ako bi svaki građanin u zemlji iznenada postao odgovoran za plaćanje jednakog udjela nacionalnog duga, bilo bi ozbiljnih problema. A to je posebno tačno u slučaju kada bi pojedinačni dio nacionalnog duga bio veći od godišnje plate, prenosi portal bankar.me.

U nastavku je lista deset zemalja sa najvećim dugom po glavi stanovnika u svijetu. Treba imati na umu da je prosjek za sve zemlje u OECD-u 50.245 dolara. Također, treba obratiti pažnju na to koliko zemalja sa liste je u zapadnoj Evropi.

- Japan 90.345 dolara,

- Irska 62.687,

- SAD 61.539,

- Italija 59.372,

- Belgija 59.680,

- Austrija 49.975,

- Francuska 51.768,

- Grčka 49.630,

- Velika Britanija 52.816,

- Portugal 44.819.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.