LIFESTYLE

Nostradamusova predviđanja za 2018. godinu

Avaz.ba

14.12.2017

Na današnji dan, 14. decembra, rođen je veliki francuski prorok Mišel de Notr Dam (Michel de Nostredame), poznatiji kao Nostradamus, koji je za narednu godinu predvidio mnogo turbulentnih događaja.

Nostradamus je rođen u 16. stoljeću, a kao poznati ljekar i astrolog uživao je veliki ugled u društvu.  

Ipak, ono po čemu je bio najpoznatiji jeste njegova navodna sposobnost predviđanja događaja.

Jedan od njegovih najvjernijih poštovalaca bila je Katarina de Mediči (Catherine de' Medici) koja ga je, zbog afiniteta ka okultnom, štitila od inkvizicije u doba kada se vještičarenje kažnjavalo smrću.

Francuski prorok bi navodno punio činiju vodom, koju bi zatim dugo posmatrao. U tim trenucima javljale bi se vizije budućnosti.

Kako su stoljeća prolazila, tako je svijet počeo da razvija pomiješana osjećanja o ovom proroku. Mnogi Nostradamusa vide kao jednog od najvećih prevaranata svih vremena, dok drugi smatraju da njegova proročanstva ne treba olako uzimati u obzir, s obzirom na to da se veliki dio već obistinio.

Nostradamus je predvidio nekoliko izuzetno negativnih događaja za 2018., koji bi u potpunosti trebalo da izmijene planetu onakvu kakvu je danas znamo.

Francuski prorok vidio je da će se svijet suočiti sa promjenama među nacijama i da će se dogoditi nekoliko većih prirodnih katastrofa koje će potresti svijet.

Ove godine tako bi trebalo da dočekamo erupciju Vezuva, iza koje će slijediti jak zemljotres, a ova dva velika događaja odnijet će živote 16.000 ljudi.


( Printscreen)

Prorok je predvidio i strahovito snažan zemljotres na zapadnoj teritoriji SAD, čiji će se talasi osjetiti širom sveta.

Čini se da je Nostradamus bio svjestan i klimatskih promjena, jer je tvrdio da će "Kraljevi opljačkati šume" i "da će se nebo otvoriti, a polja sagorjeti od toplote".

Poznati prorok je također tvrdio da će u Francuskoj početkom 21. stoljeća započeti rat, koji će se proširiti na preostali dio Evrope i uključiti "sukob dvije velike sile". Tvrdi i da će nakon nemirnog perioda od 27 godina (2025. godine) opet zavladati mir, ali da će "malo ko moći da uživa u njemu".

Najpreciznija Nostradamusova predviđanja koja su se obistinila do sada su:

- Francuska revolucija

- Veliki požar u Čikagu 1871. godine

- Otkrića Luja Pastera

- Jačanje moći Adolfa Hitlera u Njemačkoj 30-ih godina

- Slijetanje na Mesec

- Ubistvo Kenedija

- Stvaranje atomske bombe

- Teroristički napad na Svjetski trgovinski centar u Njujorku 11. septembra 2001.

- Veliki vatreni zemljotres će pogoditi Novi Grad. Dvije velike stijene će se dugo boriti; a onda će Aretuza (grčka nimfa) obojiti novu rijeku u crveno. Niko neće biti pošteđen - pisao je Nostradamus za pad Kula bliznakinja, prenosi b92.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.