Japanci koriste pola godišnjeg odmora

Avaz.ba
15.12.2017 07:40

Radnici u Japanu koriste samo pola svog godišnjeg odmora, ali i za taj period osjećaju grižu savjesti, rezultati su nedavnog istraživanja.

I ne samo da se malo odmaraju, već im je i sama pomisao na odmor neprijatna. Oko 63 odsto radnika reklo je da se osjećaju krivim zbog odmora. Već drugu godinu zaredom japanski radnici su na posljednjem mjestu po istraživanju kompanije "Ekspedija" o radnim navikama, koje je obuhvatilo 30 zemalja, jer godišnje koriste samo 10 dana odmora.

Japanski radnici kažu da izbjegavaju godišnji odmor zbog različitih razloga, uključujući nedostatak radnika, ali i solidarnost sa kolegama. Takođe, 33 odsto japanskih ispitanika kaže da ne zna da li bi njihovi poslodavci odobrili odmor.

Njihovi susjedi u Južnoj Koreji i Singapuru su na drugom i trećem mjestu sa 61, odnosno 35 odsto. Za razliku od azijskih zemalja, radnici u Italiji, Meksiku i Španiji imaju najmanji osjećaj krivice kada koriste godišnji odmor. U istraživanju je učestvovala 15.081 odrasla osoba u 30 zemalja.

Japan je, inače, poznat po intenzivnim radnim navikama. Svake godine stotine ljudi se ubije ili umre od moždanog ili srčanog udara usljed preopterećenja na poslu.

Tagovi

Japan radnici
NA VRH