LIFESTYLE

Najstarija "bolnica za lutke": Svaka ima "bolnički karton" i tim "ljekara"

( AFP)

Avaz.ba

19.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

“Bolnica za lutke”, osjetljive igračke koje se brižno i s ljubavlju popravljaju i skupljaju već petu generaciju, smještena je u malenoj radnji u starom dijelu Lisabona. Lutke imaju svaka svoj “bolnički karton”, a o njima brine tim “ljekara” koji im vraćaju oči, ruke ili novu kosu, i pomno biraju među stotinama “rezervnih dijelova” složenih u ladicama.

Ustanova osnovana 1830. opisuje se u turističkom vodiču kao jedna od najstarijih “bolnica za lutke” koja je još operativna i kao jedna od najboljih radnji sa igračkama u svijetu. 

Ponosna na taj dobar glas, vlasnica Manuela Kutiljero (Cutileiro), uprkos tome ostala je skromna.

- Radimo u svom kutku i ne brinemo se za rekorde i statistike - rekla je za AFP.

Njeni klijenti su “muzeji i kolekcionari, a ponajviše ljudi koje su sentimentalno vezani za te predmete”, rekla je bivša učiteljica kojoj su danas 72 godine.

Historija porodične kompanije počinje u 19. stoljeću sa “starom damom” Karlotom da Silva Luz (Carlota) koja se bavila proizvodnjom krpenih lutaka sjedeći pred svojom trgovinom ljekovitim biljem, gdje je tada bila otvorena pijaca.

Postupno je ljekovito i aromatično bilje ipak prepustilo mjesto lutkama koje danas ispunjavaju izlog radnje, ali i čitav muzej na prvom spratu.

Oko 4.000 lutaka poredano je od poda do plafona prostorijama uz radionicu gdje se njeguju one “bolesne”. Ondje se mogu naći stogodišnjakinje s porculanskom glavom, lutke u narodnim nošnjama iz različitih dijelova Portugala te nekoliko modernih Barbika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.