LIFESTYLE

Božićni poklon iz 1965. traži novog vlasnika

Avaz.ba

25.12.2017

Prvom vlasniku ovog Porschea 912 ispunio se san kada je kao poklon za Božić 1965. dobio sportski automobil.  Pola vijeka kasnije, zapušteno i zanemareno vozilo traži kupca koji će mu udahnuti novi život. 

Početak priče o ovom Porscheu 912 prilično je bajkovit. Originalno je isporučen jednom Holanđaninu prije više od 50 godina, kao poklon za Božić.

Prvi vlasnik vozio ga je tokom naredne dvije decenije, da bi ga sredinom 80-tih prodao kupcu koji je u automobilu uživao svega dvije godine.  Posljednjih 30-ak godina, vozilo je provelo u skladištu, zapušteno i zaboravljeno, da bi ponovo ugledalo svjetlost dana krajem 2017.

Sada čeka početak februara i aukcijsku prodaju na kojoj bi trebao dobiti novog vlasnika koji će se, vjerujemo, o njemu starati bolje od prethodnog.

Dirk de Jager iz kuće RM Sotheby's, koja organizira prodaju, kaže da je ova 912-ica prešla svega 50-ak hiljada km, prije nego što je prepuštena zaboravu polovinom 80-tih.  Iako je automobil zatečen u originalnom stanju, što naročito cijene kolekcionari klasičnih vozila, nakon tri decenije nebrige bit će potrebno poraditi na njemu kako bi mu se vratio stari sjaj. 

Procjenjuje se da bi automobil na aukciji koja će se u februaru održati u Parizu, u okviru smotre Retromobile, mogao dostići cijenu između 40.000 i 70.000 eura.

Porsche 912 prodavao se u drugoj polovini 60-tih godina 20. vijeka, kao bazični model kompanije i jeftinija varijanta legendarne 911-ice opremljena četvorocilindarskim motorom.

Bio je popularan tih godina, pa je čak u jednom trenutku bio prodavaniji od moćnijeg i skupljeg Porschea 911 opremljenog šestocilindraskim pogonskim agregatom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.