LIFESTYLE

Dva žutouha pingvina smještena u bečki zoološki vrt

Fena

27.12.2017

Na dvije različite plaže u Australiji pronađena su dva žutouha pingvina, obojica u dobi od godinu dana. 

Kako se navodi u saopćenju "Eurocomma PR-Sarajevo", pingvini su bili iscrpljeni, povrijeđeni i pregrijani, te su prebačeni u bolnicu za divlje životinje u Sidneju, gdje su se zahvaljujući profesionalnoj pomoći i brižnoj njezi brzo oporavili. 

- Na istočnoj obali Australije još nikada nisu nađeni pingvini. Da smo ih ovdje pustili na slobodu ne bi imali nikakve šanse za preživljavanje. U australijskim zoološkim vrtovima također nema žutouhih pingvina, a bez drugih pripadnika svoje vrste i mogućnosti razmnožavanja ova dva pingvina, Roki (Rocky) i (Howie), ne bi imali lijep život - rekli su iz australijske bolnice za divlje životinje.

Zato su zaposlenici bolnice krenuli u potragu za novim domom za svoje štićenike, a konačna je odluka pala na bečki zoološki vrt "Tiergarten Schönbrunn" u kojem već živi velika grupa žutouhih pingvina. 

Krajem oktobra "Rocky" i "Howie" stigli su konačno u Beč, a nakon četrdesetodnevne karantene pušteni su u polarium, gdje su se odmah “sprijateljili” s pedesetak "pingvina starosjedioca“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.