LIFESTYLE

Poboljšajte pamćenje u 2018. uz pomoć ovih nekoliko savjeta

Sponzorisani tekst

8.1.2018

Pamćenje je jedna od snaga našeg mozga. Kao i svaka druga snaga, i ova može da se razvija.

Kancelarija izlijepljena papirićima s podsjetnicima ne ostavlja najbolji utisak. Sa druge strane, još je gore ako zaboravite na sastanak sa važnim klijentom.

Šta da uradite da biste poboljšali pamćenje? Vježbajte ga! Postoji mnogo načina da pomognete sami sebi, a ovdje su nabrojani samo neki od njih. 

Sjetite se prije nego što zaboravite

Oko 80% novih informacija ćete zaboraviti u narednih nekoliko dana. Kako da prevarite svoj mozak? Svakog narednog dana se svjesno podsjetite onoga što vam je važno da zapamtite – i eto dugoročno zapamćene informacije!

Koncentrišite se na do dva istovremena zadatka

Danas se multitasking smatra obaveznom poslovnom vještinom, ali studije daju nešto drugačije rezultate. Većina s lakoćom obavlja dva zadatka istovremeno, ali čim se ubaci i treći, skoro 100% ljudi počinje da pravi ozbiljne greške. 

Zato pokušajte da (kada je zaista važno) obavljate svaki zadatak pojedinačno. Tako nećete predvidjeti ključne činjenice.

Naučite kako (vi) učite

Svi se razlikuju. Možda neko bolje pamti slike, a vama je jednostavnije da stvorite svoju (često besmislenu) asocijaciju pomoću koje ćete lakše zapamtiti novu informaciju. Isprobavajte sve dok ne shvatite koji princip vam najviše odgovara.

Pronađite emotivnu vezu

Razmislite o onome što treba da zapamtite. Svedite informaciju na ono što se lično vas tiče i tako će vam biti lakše da u sjećanje vratite čitavu priču.

Podsjetnici

Kartice sa tezama mnogo pomažu. Univerzitet Vašington je ovaj princip provjerio na svojim studentima: čak 50% studenata je pokazalo bolje rezultate na testovima nakon učenja uz pomoć kartica.

Glasno ponovite

Kada čujete ono što treba da zapamtite, duže će vam se zadržati u sjećanju. Istovremenim angažovanjem govora i pamćenja vi svoj mozak prevarite tako da lakše primi novu informaciju. 

Dobar niz

Kada upoznajete nekog novog, odmah uz njegov lik i ime pridodajte u mislima još neko objašnjenje. Na primjer, novi klijent je Petar, koji ima psa, koji obožava mačke.

Pjesmica

Smislite rimu u kojoj ćete upotrijebiti ono što treba da zapamtite. Čim se angažujete, lakše ćete zapamtiti. 

Grupacije

Istraživanja pokazuju da čovjek može da se sjeti sedam grupa informacija. Zato pokušajte da ono što vam je važno smjestite u skup. Ime, funkcija, imejl adresa – eto grupe.  

Znate koliko je prvi utisak važan. Time što uvijek pamtite rokove, zadatke, sastanke i imena učinićete da i drugi zapamte vas. Kada se novom poznaniku odmah obratite imenom, budite sigurni da će se i on potruditi da zapamti vaše ime.

Ne zaboravite, treba da se dovoljno odmarate, pravilno jedete i vježbate. Što manje stresa – to bolja memorija. Odlučite da poboljšate pamćenje, a i rezultate u novoj godini.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.