LIFESTYLE

Čovjek pomicao brda kako bi vidio djecu: Pune dvije godine iz ruku nije ispuštao motiku

Avaz.ba

11.1.2018

Otac iz sjeveroistočne savezne države Orisa iskopao je osam kilometara dugu cestu samo sa motikom i željeznom polugom kako bi njegova djeca koja idu u školu mogla doći kući što češće. 

Naime, 45-godišnji Jalandhar Najak, živi u zabačenom selu 15 kilometara udaljenom od mjesne škole koju pohađaju njegova tri sina. No za put do tamo im treba tri sata jer dječaci moraju prijeći pet brda kako bi došli do kuće.

Posljednje dvije godine Najak je svakog jutra s alatom provodio osam sati dnevno razbijajući stijenu i uklanjajući kamene gromade.

Lokalnim novinarima kazao je kako se nada da će njegovi sinovi moći češće dolaziti za praznike i vikende kada cesta bude gotova. Mjesni dužnosnici za BBC su kazali kako će napraviti preostalih 7 kilometara ceste koja povezuje selo sa gradom u kojem se nalazi škola.

Izgradnju su sada preuzele vlasti i kazale kako će Najaku isplatiti novac za njegov rad, a on je kazao kako je izuzetno sretan zbog obećanja. Također, zatražio je od njih da u selo uvedu pitku vodu i struju.

Kazao je i kako mu niko od lokalnih vlasti dosad nije pomogao i kako su za to što radi saznali tek kada je prošlog mjeseca priča o njemu izašla u novinama.

- Ostao sam impresioniran jer je pazio na to da nijedno drvo ne bude posječeno dok je kopao put - kazao je novinar Sibašakti Bisval koji je prvi intervjuirao Najaka i dodao kako je cesta dovoljno dobra da njome mogu proći i automobili.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.