LIFESTYLE

Ovo je novi dokaz da su delfini inteligentna stvorenja

Avaz.ba

15.1.2018

Ljudi, šimpanze, slonovi, svrake i delfini mogu da prepoznaju svoj odraz u ogledalu, otkrili su naučnici, a piše "New York Times".

Prepoznavanje vlastitog odraza u ogledalu često se uzima kao znak inteligencije i samosvjesti, iako se po tom pitanju ne slažu baš svi naučnici. U ovom slučaju, naučnike je zanimalo ne samo koje vrste imaju tu sposobnost, nego i kad se ona javlja u razvoju mladunčadi.

Ljudska djeca tako pokazuju znakove raspoznavanja svog odraza u dobi od oko 12 mjeseci, dok šimpanze to čine godinu dana kasnije. Ali, podmladak dobrih delfina za to je sposoban već kad napune sedam mjeseci.

Ovo otkriće je rezultat istraživanja psihologa dr. Dijane Reis i njene studentkinje Rakel Morison - njih dvije su godinama posmatrale dva mlada delfina u Nacionalnom akvarijumu u Baltimoreu, a rezultate svog istraživanja objavile su u časopisu "PLoS One".

Dr. Reis ističe da je vrijeme kada se stiče mogućnost samoraspoznavanja vrlo važna jer se kod ljudske djece ta mogućnost veže uz druge važne korake u psihološkom i društvenom razvoju. Budući da delfini tu mogućnost stiču ranije od ljudi, istraživači smatraju da delfini ranije postaju samosvjesni.

Tako je ženka dobrog delfina Bajleja sa sedam mjeseci već pokazivala ponašanje koje je skoncentrisano na vlastiti odraz, poput zauzimanja neobičnih poza.

- Delfini ponekad u tišini stave svoje oko uz ogledalo i posmatraju u tišini. Ponekad gledaju i unutrašnjost svojih usta pa okreću jezikom - kaže dr Reis.

Tako je drugo mladunče, tada 14 mjeseci stari Foster, neobično volio da se okreće naopačke i ispušta mjehuriće ispred ogledala postavljenog u akvarijumu, što su naučnici pomno zabilježili i snimili.

Osim toga, istraživači su mogućnost raspoznavanja vlastitog odraza testirali i tako što su na tijelu delfina nacrtali neku tačkicu koju oni ne mogu da vide osim ako se pogledaju u ogledalo. Taj su test delfini položili pri starosti od dvije godine, budući da naučnicima nije bilo ranije omogućeno da "crtaju" po mladunčadima.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.