LIFESTYLE

U kojim zemljama se najbolje živi? Ameriku i Rusiju prati nikad gora reputacija

Avaz.ba

16.1.2018

Sjedinjene Američke Države i Rusija su pale na listi zemalja sa najboljom reputacijom, u istraživanju nevladine organizacije "Reputation Institute" za 2017. godinu.

Studija je sprovedena među 38.000 ljudi u osam najbogatijih zemalja na svijetu SAD, Japan, Kanada, Nemačka, Francuska, Italija, Velika Britanija i Rusija. One procenjuju 55 zemalja za najvećim BDP-om. Učesnici procjenjuju stanje privrede, životni standard, ekologiju i kvalitet vlade.

Ulazak Donalda Trampa u Bijelu kuću doveo je do toga da SAD padna za 11 mjesta na listi. Za 2017. godinu SAD su zauzele 38. mjesto, ispred njih je Meksiko, a iza njih Venecuela.

Pad SAD na listi je doprinjela Trampova retorika da će graditi zid prema granici sa Meksikom. Sa druge strane simpatije prema Meksiku rastu.

Rusija je drugi veliki gubitnik poslije SAD. Mnogi ne vjeruju Moskvi, zbog priča o navodnom mješanju Rusije u izbore u SAD kao i u evropske izbore. Rusija je na 51. mjestu, a istovremeno Rusi su dovoljno poštovani, jer 81 posto ispitanika vjeruje da su oni svjetska sila.

Za razliku od gubitnika, Kina napreduje na ljestvici, jer se trudi da poboljša poslove, da razvija zaštitu životne sredine, robe i usluga. Peking je i dalje slab u pogledu transparentnosti i etike. Oni su u 2017. godini zauzeli 47. mjesto.

Kanada je država koja je u 2017. godini zaradila najveće poštovanje. Australija i Novi Zeland su na četvrtom i petom mjestu, a potom slijedi Norveška.

Najbolje pozicionirane zemlje Centralne i Istočne Evrope su Češka (21) i Poljska (24). Peru i Čile su najcjenjenije zemlje Latinske Amerike, dok je Južna Afrika na 36. mjestu u Africi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.