LIFESTYLE

Hrabrost ili ludost: Pohvalio se kupanjem na nezamislivo niskoj temperaturi

Avaz.ba

24.1.2018

Rusko selo Ojmjakon, poznato po tome što nosi titulu najhladnijeg naseljenog mjesta na svijetu, iz dana u dan privlači sve više turista željnih da se na društvenim mrežama pohvale kupanjem na nezamislivo niskim temperaturama.

Nakon što su taj kraj nedavno posjetili kineski, stigli su i japanski gosti, koji su se, na temperaturi nižoj od 60 stepeni Celzijusa, nakratko “bacili” u lokalni izvor. A kakav je bio taj osjećaj može se zaključiti na osnovu vriska najhrabrijeg među njima, čiji su avanturu pratile i televizijske kamere, prenosi Dnevnik.hr.

U Ojmjakonu, koji se nalazi u Jakutskoj republici, davnog 6. februara 1933. godine tamošnja meteorološka stanica je izmjerila temperaturu od -67,7 stepeni Celzijusa. To je temperatura koja se zvanično vodi kao najniža ikad izmjerena na sjevernoj zemljinoj hemisferi.

Nezvanično je, 1938. godine temperatura pala čak na -77,8 stepeni Celzijusa, čime se minus u Ojmjakonu približio najnižem izmjerenom u 20. stoljeću, kada je na antarktičkoj stanici Vostok zabilježeno -89,2 stepeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.