LIFESTYLE

Oregon: Dječak pao sa bicikla i zaradio posjekotinu, samo nedjelju dana kasnije je umro

Avaz.ba

26.1.2018

Liam Flanagan (8) pao je sa bicikla u dvorištu svoje kuće u Oregonu. Posjekao je butinu, ali iako su ga roditelji odveli u bolnicu na ušivanje, nije djelovalo kao ozbiljna posjekotina. Ponajmanje ne takva da bi mogla da ga košta života. Nedjelju dana kasnije dječak je preminuo.

Nakon ušivanja rane, Lijam je pušten kući. Koža je počela da mu tamni, i osjećao je sve jače bolove, nakon čega su ga roditelji ponovo odveli kod ljekara. Tada mi je dijagnostikovana bakterija nekrotizirajući fascitis, odnosno bakterija koja jede meso i koja je u 30 posto slučajeva smrtonosna.

Hirurzi su proveli sate u operacionoj sali pokušavajući da isjeku inficirano tkivo, ali kako nisu uspjeli da zaustave infekciju prebačen je u drugu bolnicu u Portlandu. Tamo su ljekari pokušali da zaustave propadanje tkiva amputacijom jednog po jednog uda, ali na žalost ni to nije pomoglo.

- Praktično su ga sjekli dio po dio. Gotovo cijela desna strana mu je nestala. Oni su nastavili da sijeku, a mi da se nadamo - rekao je njegov očuh.

Prebačen je u treću bolnicu kod specijaliste, ali svega nekoliko sati kasnije Lijam je preminuo.

- Bio je vedar kao Sunce. Dok je bio u bolnici tješio je on mene. Volio je sve i svakoga. Bio je jedna od one djece koji je privalačio pažnju - kaže njegova mama Sara.

Roditelji sada preispituju sebe. Da li bi možda bilo drugačije da su ga ranije odveli u bolnicu? To ne mogu da znaju, ali su odlučili da javno progovore da bi apelovali na druge roditelje da budu jako oprezni kod povreda kao što je bila Lijamova i reaguju što prije da ne bi doživjeli nešto slično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.