LIFESTYLE

Gdje ćete na svijetu platiti najjeftinije pivo? I Sarajevo je među 177 svjetskih gradova

Avaz.ba

27.1.2018

Kada je riječ o pivu, svako ima svoju mjeru. Neki uživaju u pola litra, drugi više vole manje čaše i tri decilitra popularnog napitka od hmelja. Lonely Planet ovaj put piše gdje je na svijetu najjeftinija pinta piva.

To ne mora previše da vas buni, jer pinta (britanska) iznosi nešto više od pola litra piva (568 mililitara), tako da će ovi rezultati reći koliko gdje košta otprilike pola litra piva.

Dakle, ako se slučajno nađete u kafiću u glavnom gradu Venecuele - Karakasu, ne morate da brinete da li ćete naručiti rundu za ekipu. Naime, malo više od pola litra piva platit ćete u prosjeku 0,58 eura, pa ako ste napolju s društvom od 6,7 prijatelja, tura će vas izaći samo četiri eura! 

Na suprotnoj strani, kao grad u kojem se toči najskuplje pivo, našao se Dubai. Tu prosječna cijena pinte iznosi 9,85 eura, pa je tamo teško platiti popularni napitak i sebi, kamoli drugima.

Istraživanje je sprovedeno u 177 svjetskih gradova, a ustanovljeno je da ćete, naručujući pivo, "bankrotirati" i u Dohi (9,85 eura), Rejkjaviku (8,50 eura) i Oslu (8,1 eura). 

S druge strane, nakon Karakasa, more jeftinog piva popit ćete u Taškentu (0,67 evra) i Lagosu (0,72 eura), koji su drugi i treći najjeftiniji pivski gradovi planete.

Na listi se našao i Sarajevo sa 1.38 eura, a ako vas zanimaju i ostali svjetski gradovi, zavirite u sljedeći link.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.