LIFESTYLE

"Nacionalna geografija" promovira ljepote bh. kanjona Tijesno: Adrenalinski poduhvat 200 metara iznad zemlje

Avaz.ba

29.1.2018

Jedinstven adrenalinski poduhvat, ostvaren 200 metara iznad zemlje u kanjonu Tijesno u BiH, objavila je "Nacionalna geografija" na svojoj oficijelnoj stranici. Duž cijelog kanjona raspoređene su sajle duge 80 metara na kojima su postavljene ležaljke.

Kako bi ispunili ovaj ogromni prostor visećim ležaljkama, morale su biti jednake dužine (pet metara) kako bi ih međusobno povezali.

U prelijepoj prirodi, među kanjonima, družilo se i uživalo 19 ljudi puna četiri sata.

- Cijela priča započela  je 2016. godine u okviru festivala Drill and Chill Climbing and Highlining Festival, koji organizujemo - rekao je sekretar Penjačkog kluba "Ekstrem" Banja Luka Želimir Rnjak.

- Zadovoljni smo što je ovaj poduhvat objavljen u „Nacionalnoj geografiji“, iako je ta vijest možda malo zakasnila. To je prvo objavila mreža „Matador“, nakon čega je video postao „viralan“. Sve je snimano u okviru pravljenja reklame za proizvođača tih ležaljki. Tada je kod nas oboren svjetski rekord u korištenju te opreme, odnosno u tom vidu sportskih aktivnosti - naveo je Rnjak.

On je dodao da će "Ekstrem" i ove godine organizovati pomenuti festival.

- Sigurno je da ćemo opet imati nešto primamljivo i zanimljivo, jer je ovo postao poznat festival i svake godine imamo više od 150 učesnika iz cijelog svijeta - naveo je Rnjak i napomenuo da ovakvi festivali doprinose razvoju penjačkog sporta i njegove scene u BiH, kao i turizmu u Banjaluci i šire.

Video u kome ljubitelji penjačkog sporta uživaju u specijalno napravljenim ležaljkama, viseći u vazduhu iznad provalije, već je sakupio više od 26.000 sviđanja na ovoj društvenoj mreži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.