LIFESTYLE

Saznajte zbog čega je bitno čišćenje ušiju kod pasa

Avaz.ba

29.1.2018

Čišćenje ušiju ponekad je vrlo naporan posao. Vremenom i vježbanjem ono postaje sve lakše i lakše. Svaki je pas drugačiji i ima specifične potrebe. Ako su uši vašeg psa vrlo prljave, neugodnog mirisa te ako se vaš pas neprestano češe ili trese glavom - morate otići veterinaru. Iako nikada niste primijetili ništa od navedenog, to nije razlog da uši svog psa ne čistite doma. Sve što treba je opskrbiti se adekvatnim priborom. Nikada ne koristite štapiće za uši jer njima možete prljavštinu gurnuti još dublje u ušni kanal.

Ušni kanal psa puno je kompleksniji i dublji od ljudskoga pa on zahtijeva i drugačije čišćenje. Sve što vam treba je pamučna vata, maramica ili blazinica te tekućina za čišćenje ili lijek koji ste dobili od veterinara. Nikako ne koristite ulja, ocat ili šampone. Bilo bi dobro koristiti i kirurške rukavice. Potrebno je smiriti psa u potpunosti - nagradite ga kako biste to postigli što brže. Ako ovo radite prvi put, bilo bi dobro da potražite pomoć ukućana ili prijatelja. Oni bi trebali držati psa i smirivati ga. Prije čišćenja dobro izmorite psa igranjem, šetnjom ili trčanjem.

Maramicu ili vatu dobro iscijedite od tekućine za čišćenje kako višak ne bi ušao u ušni kanal. Počnite s vanjske strane ušne školjke. Maramicu mijenjajte sve dok na njoj više ne ostaju tragovi prljavštine. Pređite zatim na unutrašnjost, no nemojte previše gurati vaticu. Kanal očistite samo onoliko koliko vam vata omogućuje. Ne gurajte prst duboko u uho psa jer ga to može povrijediti. Ako primijetite da vaš pas ima dosta prljavštine, odvedite ga veterinaru.

Kada završite čišćenje, nagradite psa poslasticom, pomazite ga i igrajte se s njim. To će pomoći da se vaš ljubimac što prije navikne na čišćenje i da ga se ne plaši. Zbog čega je bitno čistiti uši psima? Psi imaju dosta dugačke ušne kanale (od 5 do 10 cm) koji su pod uglom od devedeset stupnjeva. Zbog toga prljavština vrlo lako ulazi u uho, a teško izlazi, a na tako vlažnom i mračnom mjestu lako dolazi do infekcija. Opasnost od infekcija povećava se kod onih ljubimaca koji se često kupaju te ljeti kada se većina ljubimaca osvježava u vodi. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.