LIFESTYLE

Zemljini magnetni polovi pokazuju znakove da su pred zamjenom

Avaz.ba

31.1.2018

Zemljini magnetni polovi mogli bi da se zamijene prvi put nakon 786 hiljada godina.

Magnetna polja mogu da se obrnu svakih 200 do 300 hiljada godina, a nekada se mijenjaju privremeno prije nego se vrate na stari položaj, što se desilo zadnji put prije 40.000 godina.

Bilo kako bilo, potpuna zamjena polova nije se desila preko 700.000 godina, a neki naučnici smatraju ovo ogromnim zakašnjenjem.

Prema izvještaju naučnika portala „Futurism“, zamjena mogla bi da ima poprilično teške posljedice za nas na Zemlji. Izvještaj govori da ukoliko se polovi zamijene ogromna radijacija bi se pojavila na površini planete te poremetila rad satelita čime bi izazvala greške u komunikacijskim tehnologijama, avijaciji, GPS sistemima i slično.

Više zastrašujuće od toga je, barem prema pisanju Alane Mičel (Alanna Mitchell) u „Undark“-u, da bi tolika promjena bila pogodna da solarni sistem uništi život na Zemlji.

Trenutno, Zemlja već pokazuje znakove pomjeranja, tjerajući neke naučnike da vjeruju da je potpuna zamjena na putu. Informacije iz Evropske svemirske agencije (European Space Agency – ESA) govore da je zamjena neizbježna.  

Prije nego svi počnu skupljati zalihe hrane i požure u skloništa, bitno je istači da naučnici vjeruju da se ovo neće desiti barem narednih dvije hiljade godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.