LIFESTYLE

Ukrao supruzi bubreg da nadoknadi miraz

Avaz.ba

8.2.2018

Nakon što je ustanovila da nema jedan bubreg žena u Indiji je optužila svog supruga da joj ga je ukrao, nakon čega je on uhapšen, prenosi BBC.

Osim njenog supruga policija u Zapadnom Bengalu uhapsila je i brata Rite Sarkar, koja ih je optužila da su joj nakon krađe bubreg i prodali. Prema navodima lokalnih medija, Riti je suprug organizirao operaciju slijepog crijeva prije dvije godine jer je imala bolove u trbuhu.

Međutim, tokom nekoliko medicinskih pregleda pred kraj prošle godine nesretna žena otkrila je da nema jedan bubreg. Smatra da je to učinio kako bi nadoknadio miraz koji nije dobio, te da je zbog toga žrtva nasilja.

- Suprug me odveo u privatnu bolnicu u Kalkuti, gdje su me on i bolničko osoblje uvjerili da ću biti u redu nakon operacije slijepog crijeva. Upozorio me da nikome ne govorim o operaciji – navela je u izjavi za lokalne medije.

Nakon navodne operacije slijepog crijeva Rita se mjesecima nije osjećala dobro, te ju je njena porodica odvela doktoru.

- Tada sam shvatila zašto mi je suprug rekao da šutim o operaciji. Prodao je moj bubreg jer mu moja porodica nije mogla platiti miraz – kazala je.

Policijski inspektor Udajšankar Goš (Udayshankar Ghosh) izjavio je da službenici "sumnjaju da se radi o slučaju prevare" te dodao "zabilježen je slučaj u domeni zakona o transplantaciji ljudskih organa, a optužili smo tri osobe za pokušaj ubistva i mučenje."


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.