LIFESTYLE

Pacijent koji boluje od raka kupio aparat za hemoterapiju za 240 funti

Avaz.ba

9.2.2018

Čovjek koji boluje od raka pronašao je aparat za hemoterapiju koji inače vrijedi 3.400 funti na eBayu za 175 funti.

Stiv Bruver (Steve Brewer) bio je na terapiji u Gradskoj bolnici u Peterborou, gdje su mu saopćili da ne mogu sebi priuštiti kupovinu više trostrukih pumpi, koje se koriste za doziranje lijekova za rak.

Stiv je iz svog bolničkog kreveta uspio da ih pronađe u prodaji za samo dio uobičajenih troškova 3.400 funti, a od tada je kupio i poklonio sedam aparata. 

- Primao sam prvu hemoterapiju kada mi je medicinska sestra objasnila da nemaju dovoljno pumpi, a ja sam obećao da ću pogledati mogu li da nađem jednu za donaciju. Tražio sam i jedan aparat se pojavio na eBayu za 175 funti (244 dolara) - kazao je Stiv.

Stivu, koji ima troje djece, dijagnosticiran je rak digestivnog trakta 2014. godine i do sada je prošao kroz 25 krugova hemoterapije, za šta kaže da pomaže da se bolest zadrži u uvali. Odlazi u bolnicu i koristi aparat svaku drugu sedmicu.

Nakon pronalaženja aparata povoljnih cijena na internetu, Stiv je počeo s prikupljanjem sredstava i uspio je da prikupi 900 funti (1.200 dolara), od kojih je kupio još šest aparata za bolnicu. 

Međutim, u bolnici su prvobitno rekli da neće moći da ih koriste jer nisu novi.

Ipak, Stiv se nije predao, te je uz pomoć medicinske sestre koja mu daje hemoterapiju uvjerio proizvođače pumpi - Baxter - da ih remontuje sasvim besplatno, što znači da se sada mogu koristiti još pet godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.