LIFESTYLE

Užas koji turisti u Amsterdamu i ne slute: Jeziva ispovijest prostitutke

Kurir.rs

12.2.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Foto:Agencije


Jedna od najvećih turističkih atrakcija Amsterdama, Ulica crvenih fenjera, poznata po djevojkama koje se obnažene kroz izloge smiješe potencijalnim mušterijama, mnogo je mračnija nego što se na razglednicama čini.

Iako je protitucija legalizovana, a "sretne ku**e" važe za sinonim ovog čuvenog distrikta, iza vještačkog osmijeha prostitutki često se krije istina nepoznata turistima koji ovamo hrle makar po selfi.

Zbog sve češćih priča o ženama koje su na silu dovedene u Amsterdam, prisiljavanju na abortuse i estetske operacije, u Holandiji se sve glasnije diže glas protiv trgovine seksom, pa se tako može čuti i da je ono što turistima izgleda kao prljava zabava zapravo "komercijalizirano silovanje".

Anđelika (Angelica) iz Rumunije, koja je provela pet jezivih godina utamničena unutar "amsterdamskih izloga", ispričala je svoju priču o veseloj i ambicioznoj učenici koja se u 22. godini pretvorila u slomljenu ženu.

Sa 17 godina u London ju je dovukao muškarac kojeg je smatrala svojim dečkom. Rekao joj je da će dobiti dobro plaćeni posao frizerke.

Ali, mušterija nije željela frizuru, nego Anđeliku. Oduzeli su joj pasoš i postala je zatvorenik. Ubrzo je prodata i postavljena u jedan od "prozora" u Amsterdamu.

- Čovjek koji me je doveo u Englesku, a potom u Holandiju, koristio me kao komad mesa. Kad sam vidjela bordel zaplakala sam. Izgledale su užasno i znala sam da isto čeka i mene - rekla je.

Rekli su joj da duguje oko 30.000 eura krijumčarima jer su "njenoj porodici dali novac kako ne bi prijavili njen nestanak".

Dnevno je zarađivala do 400 eura, ali je sve išlo direktno njenom makrou koji bi joj od toga dao 10 eura za hranu. Tukao ju je i silovao. Mušterije su plaćale 40 eura za običan seks ili 100 eura za seks bez kondoma. Jedan od otmičara isjekao joj je lice kada je pokušala da se odupre jednoj mušteriji koji je zahtijevao seks bez zaštite. Nakon toga je strahovala da bi moglo da joj se dogodi nešto još gore.

Malo pomalo, postala je svjesna da njeno tijelo pripada nekom drugom.

- Govorili bi mi da je to ovdje legalno, da mogu da mi rade šta hoće jer je policija na njihovoj strani, a ne na mojoj - kaže Anđelika.

Makro joj je oduzeo mobilni telefon i dao joj neki stari model sa kojeg je mogla da zove samo njega.

- Englezi su najgori. Tretiraju me kao smeće. Jedan se čak pomokrio po meni i smijao se pritom. Uvijek su pijani i često me povrijede - priča ona.

Radila je smjene od 12 sati, ponekad spavajući u bordelu u slučaju da je neko želio seks rano ujutru.

Konačno, jedna od agencija čije osoblje obilazi bordele došla je u posjetu i tada im je rekla da je žrtva krijumčara i da želi da pobjegne. Nakon toga posjetio ju je policajac u civilu pretvarajući se da je klijent i tada mu je sve ispričala, nakon čega ju je odveo u sklonište van grada.

Ali, vrijeme provedeno iza izloga je ostavilo ozbiljne ožiljke. Zaradila je spolno prenosivu bolest, bila je prisiljena na abortus, a dugo vremena poslije njena porodica je obijala da komunicira s njom, jer su ih makroi uvjerili da je u svijet prostitucije ušla dobrovoljno.

- Tada nisam razumjela da sam žrtva trgovine ljudima. Dok sam bila u bordelu, problem je bio taj što su se svi koji su prolazili smješkali, mahali mi, uključujući i policajce, jer sve je to savršeno legalno - prisjeća se Anđelika koja se sada vratila u Rumuniju i u kontaktu je sa svojom porodicom iako živi u hostelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.