LIFESTYLE

Napad na zagađenje vazduha: Kina gradi prvi "šumski grad" sa 40.000 biljaka

Avaz.ba

12.2.2018

Italijanski arhitekta, Stefano Boeri, u Kini je razvio novu ideju za rješavanje problema zagađenja zemlje i smoga izgradnjom prvog "šumskog grada" sa 40.000 stabala.

Novi Luzu šumski grad primit će 30.000 ljudi i apsorbirati skoro 10.000 tona CO2 i proizvoditi oko 900 tona kiseonika godišnje.

Grad je trenutno u izgradnji u provinciji Guanzi, a očekuje se da bude završen do 2020. godine.

- Širenje biljaka, ne samo u parkovima, vrtovima ili ulicama, već i na fasadama, omogućit će energetski samozadovoljni grad koji će doprinijeti poboljšanju kvaliteta vazduha, smanjiti prosječnu temperaturu, stvoriti barijere šuma i poboljšati biodiverzitet živih vrsta, stvarajući stanište ptica, insekata i malih životinja koje naseljavaju teritoriju ovog grada – napisao je Boeri na svojoj Facebook stranici. 

Približno milion biljaka od preko 100 vrsta treba da se posadi oko grada, zajedno sa 40.000 stabala. Ako ih sve ugradite, to će značiti stavljanje na svaku servisnu zonu koja se može zamisliti.

Ranije je Boeri također dizajnirao dva vertikalna nebodera "šume". Stefano je prvi razvio vertikalni koncept šuma kada je izgradio par zgrada u Italiji. Od tada je svoje projekte preselio u Aziju.

Kineski grad Nanging je početkom ove godine počeo da gradi "šumske kule", a biće završene do 2018. godine. 



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.