LIFESTYLE

Facebook napušta 700.000 tinejdžera: Ovu mrežu ubuduće će koristiti samo starije osobe

Avaz.ba

13.2.2018

Predviđanja kažu kako će tokom ove godine čak 700.000 tinejdžera Velike Britanije napustiti dosad najveću društvenu mrežu na svijetu.

Istina je kako su to britanska predviđanja, ali lako bi se ti trendovi mogli preslikati i u drugim predjelima svijeta.

Prema rezultatima istraživanja kompanije eMarketer, objavljeno je kako će do kraja 2018. godine Facebook u Velikoj Britaniji koristiti 4,5 miliona osoba starosti između 12 i 17 godina te 4,5 miliona osoba starosti između 18 i 24 godine. Bit će ih ukupno 700.000 manje nego prethodne godine, otprilike.

Koji je razlog svemu tome? Trend je da sve više mladih korisnika odlazi na druge servise, na primjer Snapchat. Iz tog razloga korisnici stariji od 55 godina postaju polako druga po veličini sarosna grupa među korisnicima Facebooka.

Nije sve to ništa iznenadno. Trend po kojem mlađi korisnici polako "okreću leđa" Zakerbergovom Facebooku prisutan je i postojan već godinama.

Mark Zakerberg i njegovo društvo su uspjeli donekle ublažiti njegove posljedice kupovinom Instagrama i WhatsAppa, ali se čini kako taj “protivlijek” (protiv Snapchata te drugih konkurenata) ne djeluje tako učinkovito. Ta aplikacija je više nego udvostručila stopu preuzimanja korisnika s drugih društvenih mreža i aplikacija, samo u Velikoj Britaniji – 43 odsto.

S druge strane, publika Facebooka u Britaniji postaje, u prosjeku, sve više i više starija. Najveći porast se očekuje među starijim korisnicima.

Novih 500.000 korisnika koji su stariji od 55 bi se trebalo priključiti na Facebook u toku ove godine. Djelomično zato što su konačno uhvatili internet trendove (čak i zastarjele trendove poput Facebooka), a dijelom i kako bi ostali u kontaktu sa svojom djecom i unučadi.

Zakerberg je obećao smanjenje reklama i algoritam kojem je prioritet puštanje sadržaja kojeg dijele korisnikova porodica i prijatelji. Možda to poboljša provođenje vremena na društvenoj mreži onima koji će ostati na njoj, a i onima koji će se tek priključiti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.