LIFESTYLE

Razlika u životnom vijeku između bogatih i siromašnih sve veća

Srna

15.2.2018

Jaz između životnog vijeka siromašnih i bogatih sve više raste, rezultati su najnovijeg istraživanja.

Prema ovom istraživanju, za dječaka rođenog danas u siromašnoj porodici i okolnostima može se očekivati da će umrijeti 8,4 godina ranije u odnosu na nekoga ko je rođen u bogatoj sredini.

U najnovijoj studiji Naučnog panela "Dugovječnost", navedeno je da se povećava razlika između životnog vijeka siromašnih i bogatih, piše "Dejli mejl".

U istraživanju je navedeno da, u prosjeku, dječak rođen u jednoj od petine najbogatijih sredina može da očekuje da će da živi 8,4 godina duže od nekoga ko je rođen u jednom od najsiromašnijih regiona, što je povećanje u odnosu na 7,2 godine 2001. godine.

Ovaj jaz produbljuje se i kada se radi o djevojčicama, gdje se može očekivati da će siromašne djevojčice rođene ove godine umrijeti 5,8 godina ranije u odnosu na bogate djevojčice, što je povećanje od pet godina u odnosu na 2001. godinu.

Istraživači kažu da se produbljivanje jaza odnosi prevashodno na novac i da se za one koji žive od socijalne pomoći i sa malo gotovine može očekivati da će umrijeti mlađi od svojih bogatih sunarodnika.

Jedna članica Panela, rekla je da je ranija smrt zato što je neko siromašan najnepravedniji ishod koji postoji i da to treba rješavati.

- Da bismo smanjili rizik daljeg produbljivanja jaza, moramo da bolje razumijemo uzroke, a zatim da primijenimo koordinisanu politiku i inicijative u domenima zdravstva, rada, socijalne pomoći, penzionog sistema i stambenog zbrinjavanja da bi se poboljšale šanse za sve - rekla je ona.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.