LIFESTYLE

Meksička "Zona tišine": Misteriozna oblast u pustinji u kojoj ništa ne funkcionira

( Twitter)

Blic.rs

19.2.2018

Na oko 600 kilometara južno od El Pasa, na sjeveru Meksika, nalazi se zabačeno i krševito područje visoke pustinje, koju je lokalno stanovništvo prozvalo "Zona tišine", i to s punim pravom.

Tamo apsolutno ništa ne funkcionira. Ni mobilni telefoni, ni radio uređaji, televizori, mikrotalasne, ne dopire satelitski signal, a igla na kompasu ne prestaje da se okreće. Čak ni danas do Kebalosa, mjesta koje je najbliže "Zoni tišine" ne može da se probije televizijski signal.

Područje koje se nalazi na 27. sjevernoj paraleli spaja vrlo značajna i poznata mjesta, Bermudski trougao, piramide iz Gize i Himalaje. 

Misteriozno mjesto na planeti koje zaustavlja satove i radio aparate, zaista je jedno od područja sa najviše anomalija na cijeloj planeti. Međutim, naučnici koji su izučavali područje nisu našli logično objašnjenje za te pojave i ostaju zbunjeni brojnim zagonetkama koje nosi.

Ova "vanzemaljska pustinja" nalazi se na 2.000 metara nadmorske visine, i prava je enigma za one koju pokušvaju da otkriju o čemu se zapravo radi.

Sjever nije sjever

Usred ničega misteriozno stoji gvozdeni obeliks visok gotovo tri metra, pokazujući prema regiji lociranoj na istoj liniji, povezujući je s drugim mjestima prepunim anomalija i slavnim egipatskim piramidama. Iako su zonu posjećivali naučnici različitih specijalnosti, jedino što su otkrili su stvari koje ne mogu da objasne.

( Twitter)

U nekim njenim dijelovima satovi ne funkcioniraju, kompasi ne pokazuju sjever, a radio uređaji oglašavaju samo tišinu. Nadimak "zona tišine" nije dobila zbog nedostatka zvuka, već zbog fenomena zbog kojeg radio talasi ne mogu da se probiju.

Iako se to područje smatra žarišnom tačkom paranormalnog, ljudi zapravo tamo žive. U "Zoni tišine" nalazi se nekoliko kamenih kuća. Te stambene jedinice ne sadrže gvožđe ili bilo koji drugi metalni materijal, ali ipak su magnetske prirode i privlače magnete.

NLO baze?

Fenomen je istraživala naučna ekipa iz grada Toreona, a utvrdili su da su anomalije uzrokovane postojanjem magnetnog konusa koji uzrokuje jonizaciju u atmosferi, i koja blokira prenos radio talasa.

Od 19. stoljeća postoji veliki broj izvještaja o padu meteorita, ali i o pojavi misterioznih svjetala, zbog čega teoretičari zavjere to područje nazivaju i NLO bazom, odnosno mogućim lokacijama gdje vanzemaljci imaju svoja podzemna skloništa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.