Čuvena karta svijeta, vrijedna milione je čist falsifikat

Piše: CdM

Čuvena karta svijeta, koja navodno potiče iz 16. vijeka, na kojoj je prikazan novootkriveni kontinent “Amerika” je falsifikat, objavila je Bavarska državna biblioteka koja je kartu kupila 1990. godine za tada astronomskih dva miliona njemačkih maraka, prenosi Hina.

Za kartu svijeta njemačkog kartografa Martina Valdzemilera (Martin Waldseemuller) (1470 – 1522) se vjerovalo da je izrađena 1507. godine, ali se ispostavilo da je riječ o kopiji mape koja se nalazi na Univeriztetu Minesote u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kopija koju je kupila Bavarska državna biblioteka nastala je oko 1960. godine.

Sumnje u autentičnost bavarske karte pojavile su se kad je na aukciji kod Kristija nedavno ponuđena slična karta svijeta.

Forenzička analiza je ustanovila da su obje karte kopije autentične Valdzemilerove karte, koja se čuva u Minesoti. Smatralo se da je primjerak koji je posjedovala Bavarska biblioteka jedan od šest originala.

Valdzemilerova karta svijeta čuvena je po tome što je na njoj prvi put u historiji prikazan tada novootkriveni kontinent nazvan “Amerika”.

Valdzemiler je pogrešno vjerovao da je kontinent otkrio Amerigo Vespuči (Amerigo Vespucci), a ne Kolumbo, pa mu je dao ime po njemu.

NA VRH