LIFESTYLE

Ginisov rekord star 40 godina: Džon Minoč težio je 635 kilograma

Blic.rs

2.3.2018

Iako se većina Ginisovih rekorda vremenom obori, postoji jedan koji je ostao neprikosnoven posljednjih 40 godina.

U martu 1978. Džon Brauer Minoč (Jon Brower Minnoch) postao je svjetski rekorder u težini u zabilježenoj medicinskoj historiji, sa svoja 635 kilograma.

U vrijeme kad je ušao u tinejdžerske godine, Džonovi roditelji su shvatili da će on biti krupan. Do 12. godine je težio 133 kg, skoro 45 kilograma više od novorođenog slončeta.

Ljekari su vjerovali da je težak oko 635 kilograma, jer zbog svoje veličine Minoč nije mogao da se izmjeri kako treba. Medicinski stručnjaci su nagađali da je oko 408 kilograma od tih 635 posljedica gomilanja viška tečnosti u organizmu.

Šokirani njegovom masivnošću, ljekari su ga odmah stavili na strogu dijetu i ograničili mu unos kalorija na 1.200 dnevno. 

Neko vrijeme je dijeta bila uspješna i za godinu dana je spao na "svega" 215 kilograma. U to vrijeme ovo je bio najveći gubitak težine ikad zabilježen.

Međutim, četiri godine kasnije ponovo se ugojio i težio je 360 kg.

Uprkos ekstremnoj veličini i ekstremnoj dijeti, Minoč je živio relativno normalno. Kad je 1978. oborio svjetski rekord u težini, oženio se izvjesnom Dženet i oborio još jedan rekord – za najveću razliku u težini između bračnih partnera. Dok je on imao 635, Dženet je težila oko 50 kg. Imali su dvoje djece. 

Nažalost, zbog komplikacije usljed težine, Minoč nije dugo živio. Preminuo je tek nakon što je proslavio 42. rođendan, a u to vrijeme je bio težak 360 kilograma.

Njegovo naslijeđe se, međutim, nastavilo, jer 40 godina kasnije niko nije uspio da premaši ovaj rekord. Muškarac iz Meksika se približio ovom rekordu sa 598 kilograma, ali za sada Džon Brauer Minoč ostaje najteža osoba ikad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.