LIFESTYLE

U Švedskoj otvoren prvi klingonski tematski park

Nezavisne novine

6.3.2018

Obožavaoci serijala filmova "Zvjezdane staze" dobili su prvi tematski park u Švedskoj koji je posećen vanzemaljskoj rasi poznatoj pod imenom Klingonci.

Ljubitelji čuvene naučnofantastične serije i filmova moći će da uživaju u maratonu omiljenih filmova, interakciji sa Klingoncima, časovima historije ove vanzemaljske rase kao i učenju njihovog jezika.

Klingonski centar se nalazi u Stokholmu i nosi naziv "Qo'noS". Uloge Klingonaca u ovom tematskom parku su pripale teatru "Turteatern", koji je poznat u Švedskoj po njihovim avangardnim nastupima.

Posjetioci prvog klingonskog tematskog parka mogu da nauče mnogo o ovoj nemilosrdnoj ratničkoj rasi, a imaće i priliku da virtuelno posjete prijestonicu svih Klingonaca, takozvani Prvi grad. Osim toga, za one najhrabrije predstavljen je i kurs borilačkih vještina pod nazivom "Mok'bara", gdje se posjetioci mogu upustiti u borbe hladnim oružjem protiv Klingonaca.

- Posjetioci se mogu čekirati na recepciji gdje će dobiti osnovne turističke informacije kao što su mapa parka i mapa Prvog grada. Nakon što se upoznaju sa novom teritorijom biće pozvani u ceremonijalnu dvoranu. Tom prilikom će im klingonski ambasador na Zemlji Ban Še sa pripadnicima kuće Duras izvesti bogat program koji će ih upoznati sa kulturom Klingonaca - istakala je Teresa Jonason, jedan od osnivača tematskog parka.

Osim upoznavanja sa kulturom Klingonaca, Jonasonova ističe da će posjetioci dobiti i mnoge korisne savjete za preživljavanje.

- Svi posjetioci će biti obučeni posebnim vještinama koje će im pomoći u interakciji sa drugim Klingoncima. Osim osnova preživljavanja, moći će da uživaju i u klingonskoj operi i scenama iz legendarnih mitova ove ratničke rase - dodala je Jonasonova.

Za najhrabrije posjetioce parka pripremljen je i poseban koktel koji Klingonci popularno zovu "krvavo vino".

Da bi osigurali potpuno iskustvo posjete, organizatori ovog centra su se udružili sa Klingonskom akademijom, koja se takođe nalazi u Švedskoj, a na kojoj se izučavaju kultura i jezik ove izmišljene vanzemaljske rase.

Posjetioci će imati priliku da kupe i takozvani klingonsko-engleski rječnik.

Park će biti otvoren do kraja marta, a organizatori su istakli da ako interesovanje bude veliko, centar će raditi do početka ljeta.

Klingonci su izmišljena ratnička rasa iz serije "Zvjezdane staze". Dobri su ratnici zbog svoje fizičke snage i genetskih prednosti. Najvažnija im je čast, a Klingonac koji je zarobljen ili se predao gubi čast i njegova sramota se prenosi na njegove potomke narednih osam generacija. Na čelu Klingonskog carstva nalazi se car kojeg biraju članovi vijeća. U vijeće ulaze vođe najuglednijih porodica. Najdraža oružja su im bodeži i zaobljeni mač kojeg Klingonci koriste u borbi. Matična klingonska planeta je Qo'noS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.