LIFESTYLE

Ovo su najočuvanije carske palate na svijetu

CdM

9.3.2018

Peking je grad koji je naseljen u kontinuitetu već više od 3.000 godina, s tim da je posljednjih osam vjekova bio prijestonica moćne kineske države. Iz Pekinga su Kineskim carstvom vladala 34 cara i za sobom su ostavili komplekse carskih palata kao dokaz živopisne prošlosti i snage države kroz vjekove, prenosi CDM.

O Zabranjenom gradu

Ovaj kompleks je najčuveniji i najbolje očuvan carski grad na svijetu. Kompleks je smješten u samom centru Pekinga i bio je uporište careva za vrijeme vladavine dinastija Ming i Ćing. Danas kompleks nosi naziv Palata muzej i pokriva cijelu sjevernu polovinu gradskog trga Tjananmen. Palata predstavlja pravougaonu strukturu koja broji tačno 9.999 građevina smještenih u prostoru od 74 hektara. Palatu okružuje rov dubok šest metara i zid koji se diže 10 metara uvis. 

Kompleks je podijeljen na dva dijela. Vanjski dvor se nalazi na južnom kraju i služio je da car pokazuje svoju vrhovnu moć narodu dok je Unutrašnji dvor na sjevernoj strani, gdje je u miru živjela carska porodica. Ukupno 24 cara je živjelo i vladalo iz ove palate, a posljednji je protjeran 1924. godine.

Kako žuta boja predstavlja simbol carske porodice, ova boja je najčešće korištena za izgradnju kompleksa; krovovi su prekriveni žutim pločicama, ukrasi unutar kompleksa su žute boje čak i cigle na prilaznim stazama. Izuzetak je samo carska biblioteka Venjueng čiji crni krov simbolizira vodu.

Ljetnja palata

Na 15-ak kilometara od Pekinga nalazi se prelijep kompleks Ljetnje palate. U njoj se može naći najljepši i najbolje očuvani carski park, bezbroj gracioznih pejzaža, izvanredni umjetnički predmeti i prelijepe građevine. Građena je s prekidima od trećeg stoljeća nove ere sve do 20-og. Od ukupno 300 hektara koliko zauzima palata tri četvrtine je pod vodom, a dva najpoznatija integralna djela su brdo Dugovječnosti i jezero Kuenming.

Kompleks Ljetnje palate je građen prvenstveno s idejom da se pripadnici carskih dvorova odmaraju u njemu pa zato ne čudi što se puno pažnje obraćalo estetskim vrijednostima na svakom koraku. Više od 3.000 objekata, uključujući paviljone, kule, mostove i prolaze, su ukomponovani u prostoru velike bašte sa živopisnim jezercima i brdašcima tako da osiguravaju potpuni mir i komfor.

Nebeski hram

Još jedan od simbola carske moći jeste i Nebeski hram. Ovaj objekt sagrađen 1420. godine. Služio je kao mjesto na kome su se žrtve prinosile Nebu. Sjeverni dio hrama u okviru zida koji ga okružuje ima polukružni oblik, simbolizirajući nebo, dok je južni dio u obliku kvadrata i predstavlja zemlju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.