KANADA

Psihijatar pacijente "liječio" oralnim seksom

24sata.hr

14.3.2018

Psihijatar Melvin Iskove iz Kanade koji je javno govorio kako je homoseksualnost poremećaj ličnosti, proglašen je krivim zbog zlostavljanja dva pacijenta.

Prema dostupnim informacijama, 72-godišnji psihijatar podvrgavao je pacijente 'seansama' koje su uključivale masturbaciju i oralni seks.

Disciplinska komisija, koja se sastoji od psihijatara i hirurga, ustanovila je da je Iskove imao 'poseban interes u tretmanu pacijenata koji su povezani s homoseksualnošću.' Potom su objavili kako je psihijatru oduzeta dozvola za rad.

- Vrlo smo razočarani rezultatom disciplinske komisije. Uložit ćemo žalbu na ovu odluku - kazao je Alfred Kvinter, advokat optuženog i dodao kako je suspendirani doktor od prvog dana govorio da nije kriv.

Većina optužbi odnosi se na razdoblje 80-ih, 90-ih i prvih godina novog stoljeća, a prema optužbi, Iskove je učestvovao u dvadesetak seansa na kojima je sa spomenutim dvojcem prakticirao masturbaciju i oralni seks.

- Niti jedna od dvije osobe koje su navedene u optužbi nije govorila o emocionalnim ili romantičnim aspektima seksualnih aktivnosti s dr. Iskoveom. Obojica su izjavili kako je seks bio isključivo u svrhu njihovog izlječenja jer su imali homoseksualne sklonosti - objavila je komisija koju je sačinjavalo pet članova.

Liječenje 'prikladnim' metodama

U svoju odbranu, Iskove je kazao kako je slijedio teoriju dr. Edmunda Barglera iz 1950., prema kojoj je homoseksualnost poremećaj koji se može izliječiti  prikladnim metodama.

Suspendirani Iskove nije odgovorio na pitanje koje je njegovo mišljenje o homoseksualnosti i na koji način bi se trebala liječiti.

Identitet dvojice muškaraca koji su bili dio 'tretmana' ostao je zaštićen.

Za istaknuti je i podatak kako je Svjetska zdravstvena organizacija 1992. godine homoseksualnost makla s liste mentalnih bolesti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.