MISTERIOZNA SMRT

Ramirez primljena u bolnicu kao teška pacijentica, a onda su sestre popadale u nesvijest

Ilustracija

Alo.rs

15.3.2018

Glorija Ramirez hitno je dovezena u bolnicu gdje su ljekari počeli da je pregledaju, kada su medicinske sestre primjetile da čudno miriše, a onda su počele da padaju u nesvijest.

Ramirez je bila obična žena iz Kalifornije, i živjela je sa dvoje djece i mužem. Iznenada, u februaru 1994. godine Glorija je hitno prevezena u bolnicu zbog ubrzanog lupanja srca i pada pritiska. Teško je disala, i nejasno odgovorala na pitanja.

Imala je 31 godinu i rak vrata u odmakloj fazi.

Ljekari su počeli sa reanimacijom i dali joj injekcije da povrate rad vitalnih organa, ali ništa nije djelovalo. Kada su joj sestre skinule majicu da bi je oživjeli elektro-šokovima, primjetili su na njenom tijelu čudan masni sjaj. Isti slatkasti miris dopirao je i iz njenih usta, a uzorak krvi je mirisao na amonijak i imao bež čestice u sebi. Sa njom nešto nije bilo u redu što nije imalo veze sa srcem.

Odjednom, jednoj od sestara je počelo da se vrti u glavi, druga je teško disala, a treća je pala u nesvijest i kada se osvijestila nije mogla da pomjera ruke i noge. Čak šestoro ljudi nisu mogli da joj pomognu jer su imali čudne simptome, nesvjesticu, teško disanje, privremenu paralizu.

Ramirez je te noći umrla, ali je stanje u bolnici postajalo sve čudnije.

Tim sa specijalnim odijelima je počeo da ispituje Urgentni centar na tragove otrovnog gasa i drugih supstanci, ali nisu pronašli ništa sumnjivo. Tijelo su stavili u aluminijumski sanduk, a autopsija je urađena tek nedjelju dana kasnije u specijalnoj sobi.

U medijima je Glorija prozvana "toksična lejdi", jer niko nije mogao da joj se približi bez ozbiljnih medicinskih problema. Ipak, niko nije znao zašto je umrla. Izvršene su tri autopsije, a prilikom intervencije mjesec i po dana nakon što je preminula, otkriveni su tragovi tileola, lidokaina, kodeina i tigana u njenom tijelu. Tigan je lijek protiv mučnine koji se u tijelu razbija na amine, što se povezuje sa mirisom amonijaka. Važnije, uzorak je pokazao da je imala velike količine dimetil sulfona koji se prirodno javlja u organizmu jer razbija određene supstance, ali brzo i napušta organizam, već za pola dana. Međutim, kod nje je otkriveno da ima tri puta više od normalne količine, i to šest nedjelja nakon smrti.

Ipak, nivo supstanci je bio premali da bi je ubio. Nakon istrage koja je trajala mjesecima, zvaničnici su zaključili da je medicinsko osoblje bilo previše umorno i da su sociološke bolesti masovne histerije, koju je pokrenuo miris.

Kako piše ATI, ubrzo je otkriveno da to nije tako. Ramirez se mazala od glave do pete kremom DMSO, ili dimetil sulfonom, jer se nadala da izliječi rak, ali je DMSO proglešen kao toksična materija još 1965. godine.

Ta krema nekada je važila za lijek koji ijleči sve, od umanjivanja bola i anksioznosti, dok su je sportisti koristili za opuštanje tetiva i mišića. Onda je ispitivanje na miševima pokazalo da od masti gube vid, i ubrzo je zabranjena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.