DUH CRNOG MONAHA

Jedna od najmisterioznijih kuća na svijetu krije jezivu tajnu

Unilad

30.3.2018

Britanski otoci puni su mračnih i misterioznih mjesta.

Ipak, titulu "najsloženije" lokacije kada su u pitanju duhovi, nosi jedna porodična kuća na adresi Ist drajv 30 u Jorkširu. Iza zidina ove kuće, krije se najpoznatija legenda poltergajsta svih vremena - Duh crnog monaha.

U razgovoru s "Goust Kvestom", grupom mladih paranormalnih istražitelja, novinar portala UNILAND pokušao je da sazna objašnjenja kako pristupaju istraživanju terena i kako uopće dolaze do zaključaka i saznanja.

Legedna o Duhu crnog monaha počinje pričom o njegovim napadima na porodicu Pričard.

Duh po imenu Fred, kako su ga nazvali Pričardovi, počeo je da pravi duhovite smicalice u vidu polivanja mlijekom jedne njihove rodice i oponašanja taktova himne tokom egzorcizma. Međutim, nakon nekog vremena njegovo ponašanje promijenilo se i počeo je da pravi sve strašnije stvari, kao što je vučenje po stepenicama kćerke Pričardovih, Diane, od čega su joj ostali tragovi na vratu.

Diana je, također, u više navrata bila izvučena iz kreveta što je podgrijalo tezu porodice da je njegov bijes usmjeren na nju. Džo i Džen, njeni otac i majka, tvrdili su da su bili svjedoci užasne crne figure obučene u odru monaha kako leluja iznad njihovog kreveta.

Paranormalni istražitelj Tom Kunif detaljno je istražio slučaj i saznao je da se prekoputa njihove kuće nekada nalazilo javno gubilište na kome je još u doba Henrija VIII jedan monah pogubljen na vješalima zbog silovanja mlade djevojke, što je porodici pomoglo da otkrije zašto duh najviše napada njihovu kćerku.

Iako su na imanju zabranjena istraživanja i egzorcizmi, radoznali lovci na duhove iz čitavog svijeta dolaze ovdje u namjeri da snime najpoznatijeg duha Britanije.

Kamerman "Goust Kvesta" je u razgovoru objasnio šta je to toliko zanimljivo u vezi s ovom kućom i zašto je adresa Ist drajv 30 toliko popularna.

- Ona je neophodna stavka na listi svih istražitelja. Toliko je priča i doživljaja satkano u njoj. Lično, mene najviše fascinira koliko je originalno sagrađena. Kao da je zarobljena u prošlom vremenu, rekao je, a onda se osvrnuo na njihovu pretragu kuće:

- Začuli smo kucanje na vratima. Obišli smo oko vrata, ali ništa nismo pronašli. Bilo je poprilično nevjerovatno. Kreg je na SLS kameri uhvatio nečiju figuru. Kamera koju smo koristili puca milion tačaka u prostoru i bukvalno mapira sve što vidi. U ovom slučaju, zabilježili smo kretanje nogu i to je ubjedljivo najbolji snimak koji smo ikada napravili. Također, na spratu iznad čulo se škripanje poda kao i kretanje po stepenicama - rekao je.

Budući da niko iz njihovog tima nije duhovni medij, oni su svoje istraživanje bazirali na dokazima prikupljenim audio i video putem. Ben nije htio da špekuliše o prirodi najpoznatijeg duha, ali je izjavio da nešto sigurno postoji, i da je evidentno da duh proganja Pričardove, međutim, nije želio da se izjašnjava o njegovim namjerama.

Inače, Ben i njegova ekipa proveli su u ovoj zloglasnoj kući dosta vremena, a on sam je, dok su drugi spavali, jedini bio budan, i to u periodu od sedam sati.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.