Baka iz Sibira svakog dana kliže preko najdubljeg jezera na svijetu

RSE

Baka Ljubov Murohodova ima 76 godina, ali to je ne sprečava da kliza po zaleđenom Bajkalskom jezeru i to na klizaljkama napravljenim u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Sljedeći put kada se požalite na jutarnju gužvu u saobraćaju, pomislite na 76-godišnju Ljubov Murohodovu, baku iz Sibira, koja kliže po Bajkalskom jezeru na klizaljkama napravljenim davne 1943., a sve kako bi brinula o svojim kravama koje nekada odu predaleko od kuće.

Ljubov živi na farmi s kravama, kokoškama, psima i mačkom. Nakon smrti supruga ostala je sama, ali nije željela da se vrati u grad. Svakog jutra ustaje u pola šest kako bi nahranila životinje, isjekla drva i obavila sve poslove.

- Oduvijek sam voljela da kližem. Počela sam sa samo sedam godina, a klizaljke mi je napravio otac, isjekavši dijelove metalne testere koje je potom ubacio u komade drveta koje sam tada vezivala za valenke. Ne volim moderne klizaljke - u njima je hladno i krive se oko članaka”, objašnjava Ljubov čije ime u prijevodu znači “ljubav”, a prezime “ona koja hoda po moru”.

NA VRH

Podijeli članak na