NEVJEROVATNO

Ribar izvadio mrežu iz mora i u njoj zatekao neman dugačku pet metara i tešku dvije tone

Morski.hr
04.04.2018 20:21

Kineski ribar se iznenadio kada je iz svoje mreže izvukao morsku neman od dvije tone. Njegova priča za javnost je da se kit ajkula slučajno zapleo u mrežu i uginuo u borbi za oslobađanje. Nastavlja da je zbog toga bilo šteta pustiti da meso propadne, pa je odlučio da prodati ga.

Iako se radi o strogo zaštićenoj i ugroženoj vrsti, ribar i njegov pomagač su se pravdali da to nisu znali pa su ga jednostavno utovarili na kamion i odvezli na pijacu s namjerom da ga prodaju.

– Vadili smo mrežu iz mora kada smo primijetili veliku rupu sa strane. Vjerujemo da je ovo veliko stvorenje probilo mrežu da bi pojelo ribu koju smo ulovili – ispričao je ribar jednoj kineskoj televiziji, prenosi Morski.hr.

Kit ajkula je rijetka vrsta morskog psa, dužine od pet do deset metara, a ova koju su ribari ulovili bila je duga oko pet metara, što bi značilo da je u pitanju mlađa životinja.

Vrsta je strogo zaštićena u svijetu, pa tako i u Kini, no, nažalost, tamošnje vlasti izgleda ne ulažu mnogo napora u strogu zaštitu zaštićenih vrsta. Nedavne kampanje protiv trgovine slonovačom imale su nekog utjecaja, no čini se da Peking, iako jalovo, reagira tek kad slučaj izbije u javnost.

Slična bizarna opravdanja lokalnih ribara dogodila su se 2014. godine. Naime, nakon što su s ulovljenom zaštićenom vrstom javno paradirali, zaradili su oštre kritike javnosti, pa je reagirala i policija.

Tada su izjavili da su mislili da su se na moru suočili s čudovištem. Tada su naišli na ogromne kritike medija nakon što su na društvenim mrežama objavili fotografije mrtve životinje na kamionu.

NA VRH