POROĐAJNE TURISTKINJE Plaćaju oko 20.000 dolara da bi uživale u svim pogodnostima

Ruskinje i Kineskinje masovno dolaze u Majami da se porode

Blic.rs
16.04.2018 09:26

Ruskinje i Ukrajinke sve više dolaze u Majami da se porode kako bi njihove bebe bile američki državljani, kao i hiljade Kineskinja koje s istim ciljem svake godine dolaze u SAD.

Majami je već godinama omiljena destinacija turista iz Istočne Evrope. Međutim, prema istraživanju koje je obavila redakcija "Glasa Amerike", u posljednje vrijeme, mnogi od njih ne dolaze na Floridu samo na odmor i po preplanuli ten.

Ksenija Popov došla je u Majami iz Vladivostoka. Nije putovala skoro dva dana iz grada na istoku Rusije samo da bi uživala u okeanu i restoranima Majamija. Zajedno sa svojim suprugom, došla je u jednu od gradskih klinika da bi tu rodila kćerku Taisiju.

- Uvijek sam željela da se porodim u SAD, to mi je bio svojevrsni cilj. Čim sam zatrudnjela, suprug i ja smo ispitali mogućnosti i došli ovdje. Mnogo mojih prijateljica je uradilo slično. Dobivate sve - dobru klimu, kvalitetnu zdravstvenu njegu i državljanstvo - kaže Popova.

Navodi se da svako dijete rođeno u SAD automatski dobiva američko državljanstvo, a sasvim je legalno doći u Ameriku s jedinim ciljem - da tu rodite bebu. Naila Valijeva, osnivačica kompanije "Srećna beba", kaže da njena i slične kompanije pomažu budućim roditeljima da popune potrebne formulare i ubrzavaju proces pronalaženja ginekologa i iznajmljivanja stana.

- Nije nelegalno doći u Majami da rodite bebu. Mnogi se slažu da je američko zdravstvo jedno od najboljih na svijetu, klima je fantastična, majke imaju sve što im je potrebno i stvari se odvijaju prilično lako - rekla je Valijeva.

Remberto Santos, ginekolog-akušer s Kube koji već 23 godine obavlja porođaje u Majamiju, kaže da polovina njegovih pacijentica dolazi iz Istočne Evrope.

 -Pacijentice iz Rusije i Ukrajine imaju bolju toleranciju na bol. Neke traže epiduralnu anesteziju, ali većina pacijentica više voli da ima prirodan porođaj - rekao je Santos.

Buduće mame dobivaju običnu turističku vizu - sve što je potrebno da urade je da dokažu kako se namjeravaju vratiti u zemlju porijekla, pokažu povratnu kartu i bankovne izvode.

- U suštini, moraju dokazati američkim poreznim obaveznicima da oni neće morati plaćati njihove ljekarske račune - rekla je Valijeva.

Vize se obično izdaju na tri mjeseca. Žene dođu u SAD oko mjesec prije termina porođaja, porode se i ostanu još mjesec. I dok ih porođajni turizam košta oko 20.000 dolara, mnoge su spremne platiti tu cijenu da bi uživale u svim pogodnostima Majamija prije nego što se opet spakuju i zajedno s bebama vrate kući.

Navodi se da porođajni turizam ne praktikuju samo žene iz Istočne Evrope. Hiljade Kineskinja s istim ciljem svake godine dolaze u SAD. Ova praksa ima protivnike u Americi, ali bi za njeno ukidanje bila potrebna promjena 14. Amandmana američkog Ustava, što je dug i komplikovan proces.

NA VRH