LIFESTYLE

Velik kao piramida: „Izgubljeni“ asteroid vraća se prema Zemlji

24sata.hr

15.5.2018

Veliki asteroid, za koji se mislilo da je izgubljen u dubinama svemira, ponovno je otkriven na svom putu prema Zemlji, kraj koje će projuriti u utorak navečer.

Astronomi su asteroid 2010 WC9 otkrili 2010. godine, a procjene su da je velik poput Keopsove piramide. Tada je projurio na udaljenosti od 14 miliona kilometara i nastavio svoj put prema vanjskim dijelovima Sunčevog sistema.

Stijenu promjera do 130 metara prekasno su uočili tako da znanstvenici nisu imali dovoljno vremena izmjeriti njegovu orbitu i izračunati precizno kad će se vratiti u naše krajeve.

Taj isti asteroid sada se vratio i proći će na pola puta između Zemlje i Mjeseca, odnosno 70 puta bliže nego prije osam godina. Ne samo da se radi o najbližem prolasku ovog asteroida u proteklih 300 godina, ovo je i jedan od najbližih susreta s ovako velikim asteroidom.

Kako će biti na udaljenosti od otprilike 200.000 kilometara, mogao bi se vidjeti i malim teleskopom, a kraj nas bi trebao proći nešto iza ponoći po našem vremenu, a londonska zvjezdarnica koja ga je otkrila pratit će njegov prolazak uživo na Facebooku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.