LIFESTYLE

HRT zgrozio javnost: Buduću princezu nazvali pogrdnim imenom

Net.hr

17.5.2018

HRT je opet tema Twittera. Ovaj put zbog upitnog odabira riječi kojima su opisali buduću britansku princezu.

- U Londonu se okuplja sve više fanova koji žele pratiti subotnji spektakl kraljevskog vjenčanja buntovnog britanskog princa Harija (Harry) i rastavljene američke mulatkinje Megan (Meghan). Očekuje se da će vjenčanje koje će stajati 80 miliona funti (174 miliona KM) biti mješavina tradicionalne kraljevske pompe i holivudskog glamura - tako je u jutrošnjim HRT-ovim vijestima prilog o kraljevskom vjenčanju predstavila urednica i voditeljica Vlatka Kalinić.

Hari je, dakle, buntovni princ, a Megan je ''rastavljena američka mulatkinja''. Upravo to je zasmetalo nekima na Twitteru pa se pitaju kako bi priču popratili da se radi o ''rastavljenoj bjelkinji''. 

Dok su mnogi s upitnicima nad glavom komentirali ovaj odabir riječi, a drugi ih pak kritizirali ove prve s argumentima da su preosjetljivi liberali i da faktualno ništa u toj rečenici nije pogrešno, javila se i sama urednica koju su prozvali Vlatka Kalinić i opravdala svoj izbor riječi.

Pa da se rastavljenom bjelkinjom ženi afrički princ i da je to presedan u historiji kraljevske loze, bih. Inače, ta se sintagma često koristi u stranim i domaćim medijima proteklu godinu. U mojoj glavi ni ''rastavljena'' ni ''mulatkinja'' nisu pogrdne riječi - napisala je urednica. 

No, činjenica jest da se pojam ''mulat'' danas u svijetu doista smatra zastarjelim i pogrdnim nazivom.

No, ono što je Kalinić pročitala u uvodu priloga, samo je, izgleda, ''kopi-pejstano'' iz priloga u sinoćnjem Dnevniku 3 koji je uredila i vodila Anita Bilić, a u kojem je novinarka Alenka Marina rekla kako će ''vjenčanje rastavljene američke mulatkinje i buntovnog britanskog princa biti mješavina tradicionalne kraljevske pompe i holivudskog glamura''.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.