LIFESTYLE

Ljudi masovno dijele depresivnu, ali genijalnu naslovnicu novog ''National Geographica''

Avaz.ba

17.5.2018

Posljednja naslovnica magazina ''National Geographic'' masovno se dijeli na društvenim mrežama - ali ne iz uobičajenih razloga.

Naslovnica junskog izdanja čuvenog magazina kruži online, a sugerira da je zagađenje plastikom koje vidimo samo vrh ledenog brijega. Naslovnica dolazi nakon što su naučnici pronašli plastičnu kesu u Marijanskoj brazdi, najdubljoj tački okeana.


Naslovnicu, dvije sedmice prije nego što broj izlazi, na Twitteru je u srijedu podijelio Von Valas (Vaughn Wallace), urednik fotografije ''National Geographica'', a vrlo brzo postala je viralna.

Brojni korisnici društvenih mreža imali su samo riječi hvale, kako za naslovnicu tako i za fokusiranje magazina na jedno od najvećih ekoloških pitanja našeg doba.

Najnovije izdanje magazina posvećeno je konzumaciji plastike na Zemlji, a ispunjeno je upečatljivim fotografijama i infografikama koje pokazuju koliko je zapravo onečišćena naša planeta.

Naravno, nisu problem samo plastične kese. Milion plastičnih boca kupi se svake minute u svijetu, a većina njih završi na odlagalištima, gdje im treba značajno vrijeme da se razgrade, ili u okeanima, gdje ugrožavaju morski život.

Neki stručnjaci upozoravaju kako je problem s plastikom jednak kao i onaj s klimatskim promjenama.

- Prisutnost plastike u morima i okeanima jedna od najvećih prijetnji očuvanju životinjskog svijeta - rekla je prije nekoliko mjeseci Konsula Rosauro (Consuelo) iz lokalne vlasti u Španiji, nakon što je tamo pronađen mladi kit čija je obdukcija pokazala kako je uginuo od prevelike količine smeća koje je unio u organizam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.