ZANIMLJIVOSTI

Misterija uklete lutke s japanskog otoka Hokaido

Telegraf.rs

20.5.2018


Kikuko, odnosno ukleta lutka s japanskog otoka Hokaido, nalazi se u hramu u Ivamizavi, a navodno joj raste ljudska kosa. Lokalni stanovnici vjeruju da je riječ o duhu djevojčice čija je to lutka bila. Naime, prema legendi, lutku je u hram donio Eikiči Suzuki kao 17-godišnjak, što je bilo još 1918. godine, piše ''Grape''.

Ta lutka je bila omiljena igračka njegove sestre Kikuko, djevojčice od tri godine, koja je lutku svuda nosila sa sobom i svaku noć je lutka spavala s njom u krevetu. Kikuko se prehladila i nedugo potom je umrla. Nakon toga su stvari postale vrlo čudne.

Porodica je lutku čuvala kao uspomenu i stavili su je na mali oltar. Nazvali su ju Kikuko po kćerki i počeli su da joj se mole. Jednog dana su primijetili da lutki raste kosa.

Odmah su posumnjali da je riječ o duhu preminule Kikuko. Godine 1938. godine porodica je odlučila da se preseli, ali su smatrali da je najbolje da lutka ostane na otoku.

Povjerili su je na čuvanje monasima jednog hrama i rekli su im da lutki raste kosa. Lutka se otad nalazi u hramu, ne smije da se fotografira, a monasi joj tu i tamo skrate kosu.

Navodno je to opasno raditi, ali jedan monah je sanjao Kikuko i ona ga je zamolila da je ošiša. Neki tvrde da, ako se lutki priđe dovoljno blizu i pogleda u njena usta, vidi se kako joj rastu zubi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.